O fabrică imensă de reciclare a bateriilor litiu-ion, inaugurată în Germania, cu planuri pentru viitoare centre de procesare

2 August 2023, 14:26
Redacţia PiataAuto.md
Când vine vorba de maşini electrice cu baterii mari litiu-ion, adeseori sunt puse întrebări justificate despre ce se va întâmpla cu bateriile litiu-ion după ce acestea vor ieşi din funcţiune. Extragerea litiului din pământ e deja o activitate cu impact de mediu, iar dacă mai punem în ecuaţie şi ce se întâmplă cu bateriile la sfârşitul ciclului lor de viaţă, nevoia de un răspuns fezabil devine şi mai acută. Ei bine, odată cu creşterea numărului de maşini electrice şi de baterii produse la scară mare, apar şi soluţii la scară tot mai mare. Ieri compania canadiană Li-Cycle a pornit noua sa fabrică imensă de reciclare a bateriilor litiu-ion din Germania, situată în Magdeburg, în apropiere de Leipzig.
Foto: Noua fabrică Li-Cycle de reciclare a bateriilor din Magdeburg, Germania

Noua fabrică e prima de acest fel al celor de la Li-Cycle de pe teritoriul Europei şi edificiul ei principal se întinde pe o suprafaţă de 20.000 metri pătraţi. Fabrica şi-a pornit acum activitatea cu o linie de procesare, iar cea de-a doua linie va fi pusă în operare la sfârşitul anului. Împreună, cele două linii au capacitatea de a procesa 20.000 tone de baterii litiu-ion anual, câte 10 mii per linie. În planurile noii fabrici există şi o a treia linie, care va parametrii de capacitate la 30.000 tone de baterii anual. Calculând că în mediu o baterie modernă de mare capacitate ar cântări cam 500 kg, deci jumătate de tonă, asta înseamnă că noua fabrică va putea recicla anual bateriile a 40.000 de automobile iniţial, şi a 60.000 automobile ulterior, când vor fi active 3 linii.
Comparativ cu cifrele actuale de producţie a maşinilor electrice, nu pare foarte mult, însă la 30.000 tone capacitate anuală ea va fi printre cele mai mari din Europa, dar totodată nu va fi singura în Europa sau la nivel global, apariţia ei fiind un pas într-un întreg proces de dezvoltare. Doar canadienii de la Li-Cycle au deja 4 asemenea fabrici de reciclare la nivel global — celelalte 3 fiind în America de Nord.
E interesant că noua fabrică va procesa bateriile litiu-ion astfel încât să extragă din ele aşa-numita „masă neagră”, care conţine litiu, nichel şi cobalt. Această masă neagră trebuie ulterior procesată pentru separarea elementelor componente, pentru ca în final acestea să ajungă în procesul de fabricare al noilor baterii. Pentru procesarea masei negre, Li-Cycle construieşte acum o fabrică în Rochester, SUA, iar un alt asemenea centru de procesare va fi construit pe insula Sardinia, Italia, împreună cu gigantul minier elveţian Glencore. Cei de la Glencore au un centru metalurgic în Sardinia, care operează acum la capacitate minimă, dar care va fi reechipat şi va deveni un Li-Cycle Hub, procesând „masa neagră” pentru a produce cantităţi separate de litiu, cobalt şi nichel.
Foto: Aşa sunt livrate bateriile de maşini electrice pentru reciclare la noua fabrică Li-Cycle din Magdeburg, Germania

Iar odată ce aceste materiale sunt separate ele pot intra în producţia de noi baterii la fel ca şi materialele noi extrase, având parametri similari şi asigurând aceeaşi calitate a bateriei finale. Or, degradarea bateriei are loc de obicei nu din motiv că litiul şi-ar pierde capacitatea, ci pentru că electroliţii formează dendrite în timp şi permit o trecere mult mai slabă a electronilor dinspre catod şi anod şi invers, în procesul încărcării şi descărcării bateriei. Centrul de procesare din Sardinia va fi cel mai mare din Europa la momentul inaugurării sale, dar cu siguranţă nu va fi ultimul, în contextul în care maşinile electrice devin tot mai multe pe străzi.
Foto: Noua fabrică Li-Cycle de reciclare a bateriilor din Magdeburg, Germania
0
4,642
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!