Un nou parc eolian va deveni cel mai mare din lume, iar primele turbine au început a fi instalate

14 August 2023, 14:41
Redacţia PiataAuto.md
Lucrurile se mişcă ameţitor de repede în dezvoltarea energiei eoliene, într-atât de repede, încât titlul de cel mai mare parc eolian din lume poate fi foarte repede transmis de la un proiect la altul, pentru că acestea apar la scară tot mai mare, cu parametri de-a dreptul uimitori, fiecare din ele fiind comparabil cu energia necesară unei întregi ţări de dimensiuni mai mici. În luna august a anului trecut vorbeam despre punerea în funcţiune a celui mai mare parc eolian maritim de atunci, Hornsea Project Two, din Marea Nordului şi anunţam că un alt parc imens se pregăteşte alături, care poartă numele Dogger Bank şi care va deveni cel mai mare din lume. Ei bine, acum Dogger Bank a început a devenit realitate, iar turbinele imense ale acestuia au început deja a fi instalate. Sunt impresionanţi atât parametrii turbinelor, cât şi cei ai întregului parc eolian.
Astfel, parcul eolian maritimi Dogger Bank va face uz de turbine Haliade-X de 13 MW fiecare, produse de General Electric. O asemenea turbină eoliană are un rotor de 220 metri diametru, iar cu tot cu pilonul central, înălţimea turbinei ajunge la 260 metri. Fiind amplasată în mare, unde vânturile au intermitenţe mai mici şi lipsesc pe perioade mai scurte de timp, randamentul final al turbinei e mai mare decât una de uscat, iar o asemenea turbină de 13 MW va produce anual 71 GWh de electricitate. Pentru a pune această cantitate în context, Republica Moldova foloseşte anual circa 4.220 GWh de electricitate, deci cantitatea de energie produsă de doar 60 de asemenea turbine eoliene din Marea Nordului.
Foto: Aşa arată generatorul turbinei Haliade-X de 13 MW

Parcul Dogger Bank va fi realizat şi conectat în 3 faze, A, B şi C, iar acum de discută suplimentar şi de o a patra fază, Dogger Bank D. Fazele deja aprobate, însă, care sunt acum în proces de instalare, au deja parametri suficienţi încât să formeze împreună cel mai mare parc eolian maritim din lume. Fiecare din cele 3 faze va avea circa 92 de turbine eoliene, şi fiecare din cele 3 faze va avea o putere de 1,2 GW! Deci aproape 300 turbine eoliene împreună, sau 277 dacă e să fim exacţi, care vor însuma o putere de 3,6 GW. Pentru a pune cifra în context, astăzi la orele amiezii întregul sistem electric naţional al României consuma o putere de 5,4 GW, deci noul parc eolian maritim, la capacitatea sa maximă, ar putea asigura 2/3 din puterea de reţea necesară unei ţări mari, precum România. Vorbind de Republica Moldova, la aceeaşi oră de amiază întreg sistemul electric al ţării consuma 720 MW, sau 0,72 GW de putere, ceea ce înseamnă că, la capacitatea sa maximă, noul parc eolian ar putea asigura exact 5 ţări ca Republica Moldova cu electricitate!
Dogger Bank va fi conectat prin două magistrale de fire electrice la Marea Britanie, fiind la 131 km depărtare de ţărm în cel mai apropiat punct al său. Suprafaţa totală pe care vor fi amplasate cele 277 de turbine eoliene va fi de 1.674 km pătraţi. Cantitatea de electricitate produsă anual de noul parc eolian va fi de circa 20 TWh din nou cât consumul a aproape 5 ţări ca Republica Moldova.
Dodgge Bank D, a 4-a fază despre care se discută acum, ar urma să mai adauge încă 1,2 GW de putere şi încă 33% de producţie de electricitate în plus.
1
30,569
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!