(VIDEO) Ford a dezvăluit noul Mustang GTD, creaţia cu cea mai fascinantă inginerie din toată istoria modelului

18 August 2023, 11:12
Redacţia PiataAuto.md
Ford Mustang a fost aproape întotdeauna un model admirat mai ales pentru designul şi silueta sa, iar acea imagine venea de obicei însoţită de o coloană sonoră fabuloasă, dezlănţuit într-un mod aproape sălbatic. Iar cuvântul „sălbatic” la Mustang era de obicei scuza pentru ingineria relativ simplă a modelului, multe generaţii având punţi rigide pe spate, care nu-i permiteau să transpună foarte eficient puterea imensă pe asfalt, sau să fie foarte manevrabil în viraje de circuit, aşa că anvelopele topite înlocuiau de obicei senzaţia de performanţă. În ultimii ani, însă, Mustangul a evoluat la o arhitectură mai complexă, iar acum Ford a dezvăluit Mustang GTD, creaţia care are cea mai fascinantă inginerie din toată istoria Mustang, dusă la nivelul unor performanţe de motorsport, cum ai face atunci când vrei să câştigi cursa de 24 ore de la Le Mans cu o asemenea maşină.
De fapt, noul model, care va putea fi înmatriculat pe drumurile publice, e dezvoltat de o parte din inginerii care au creat Mustang GT3, un bolid destinat doar circuitelor, cu care Ford va participa anul viitor la Le Mans. Aşa că şi abordarea de aici a fost similară.
Noul Mustang GTD nu e un diesel, aşa cum ai putea crede din cauza literei D şi a modelului Golf GTD de altă dată. Sub capotă e amplasat un motor american pur-sânge, V8, supraalimentat cu un compresor mecanic, burduşit cu valve din titan şi biele ultra-rezistente, care ajunge să dezvolte 800 CP la 7.500 rpm, fiind astfel cel mai puternic V8 pus vreodată pe un Mustang de serie, ieşit de pe porţile fabricii. Motorul are, apropo, şi un sistem special de lubrifiere cu carter uscat, menit să facă faţă celor mai puternice forţe gravitaţionale.
Şi mai interesant e că Mustang aplică pentru prima dată una din reţetele preferate de italieni — cutia transaxle, care nu e lipită de motor, ci stă în proximitatea punţii spate. Astfel, un arbore de cardanic realizat din fibra de carbon iese din motor şi-i trimite forţa cutiei amplasate pe puntea spate, după care şi roţilor de acolo. Cutia e una cu 8 trepte, cu dublu ambreiaj, pentru a favoriza precizia pe circuit. Iar avantajul poziţionării ei acolo vine din distribuţia mai bună a greutăţii între axe. Modelul american va avea pentru prima dată o distribuţie aproape ideală de 50 la 50 a greutăţii între axe.
Noul Mustang GTD va avea pentru prima dată şi o suspensie cu gardă la sol ajustabilă, însă nu e vorba de una pneumatică, ci de una care va folosi arcuri, doar că există o valvă acţionată hidraulic, care poate mişca şi mări o porţiune a suspensiei, astfel încât suspensia să devină cu 40 mm mai coborâtă pe circuit, faţă de drumuri normale. Efectiv, e un principiu aplicat de coil-overe, transpus aici într-o formă mai complexă, acţionată automatizat, şi asta pentru că era important să se păstreze arcurile de oţel, nu să se treacă la perne pneumatice.
Suspensia e dezvoltată împreună cu Multimatic, un furnizor de amortizoare şi suspensii pentru unele din cele mai performante maşini din lume. Mai jos se poate vedea cu arată un amortizor faţă cu tot cu arc şi valvă de ajustare de pe Mustang GTD.
Amortizoarele şi arcurile suspensiei spate stau acum montate deasupra cutiei de viteze, în poziţie aproape orizontală încrucişată.
Din acest motiv, dar şi datorită unui sistem de răcire a cutiei şi componentelor de pe spate, noul model nu mai are un portbagaj, pentru că acesta a fost complet ocupat de suspensie şi acest sistem de răcire adiţional.
Noua maşină a celor de la Ford va avea şi ecartamente mai mari, iar roţile vor avea o lăţime comparabilă cu modelele de circuit ale celor de la Porsche — 325 mm pe puntea faţă şi 345 mm pe puntea spate, pe jante de 20 de ţoli. Iar interiorul acestor jante uriaşe şi-au făcut loc şi frâne uriaşe de carbon şi ceramică, create de Brembo.
Deci, vorbim de un Mustang de 800 CP, cu o suspensie superb de avansată, cu o cutie transaxle şi o distribuţie ideală a greutăţii, iar pe deasupra şi cu frâne ceramice! E un Mustang care ar trebui să-i lase impresionaţi până şi pe cei mai pasionaţi fani de Ferrari sau Lamborghini, şi e unul care e creat să fascineze profund, printr-o consistentă pe care Mustang n-a avut-o niciodată!
Şi până şi şeful Ford recunoaşte că el şi echipa sa au vrut să se inspire acum de la ceea ce producătorii europeni fac de mult timp, şi să facă poate şi mai bine ca ei lucrurile. Iar anunţarea că noul Mustang GTD ţinteşte un timp de sub 7 minute pe Nurburgring dă nişte perspective viitoare intrigante!
Vezi mai jos şi un scurt video cu noul model, publicat de Ford.
0
2,935
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!