(VIDEO) Mercedes a lansat noul AMG GT, un model fără electromotoare, doar cu un V8 puritan, făcut cu pasiunea de altă dată

19 August 2023, 11:22
Ilie Toma
După ce Mercedes a tot lansat în ultima perioade modele AMG electrificate, care fie erau prea grele în combinaţie cu motoarele V8, fie era lamentabile în condus cu motoarele cu 4 cilindri, ca pe C63, acum a fost lansat noul Mercedes-AMG GT, un model care vine fără electromotoare şi sisteme hibride, doar cu un V8 puritan, făcut în sfârşit cu pasiunea desăvârşită de altă dată.
E modelul pe care noi l-am surprins camuflat acum o lună şi jumătate, pe viu, în Sierra Nevada, Spania.
Noul model e în sfârşit superb ca şi design şi proporţii, după ce o perioadă modelele mărcii păreau că designerii şi-au pierdut busola şi inspiraţia. Acesta aduce linii noi, dar excelent unduite pe caroseria maşinii, care-i dau o personalitate distinctă, diferită chiar şi decât a primului AMG GT, lansat mai mulţi ani în urmă.
Ampatamentul e lung în raport cu maşina, roţile faţă fiind deplasate pentru a face loc motorului mare şi a lăsa puţin loc de la ele până la extremitatea maşinii, iar habitaclul evoluează frumos între liniile posteriorului.
Iar spatele, deşi ar putea să amintească multor de Porsche 911, are totuşi linii proprii şi n-am greşi să spunem că e unul din cele mai frumoase modele Mercedes lansate de mulţi ani încoace!
Interiorul aduce noi surprize plăcute în care doza de artificii vizuale a fost redusă, planşa de bord având doar 4 guri de ventilare, într-un design care pare să readucă simetria în vogă. La fel de simplu e făcut şi tunelul central, care are un unghi oblic ce derivă de la ecranul sistemului multimedia până la cotieră.
Mercedes spune că a încercat să menţină senzaţia de maşină analogică, astfel încât a încadrat ecranele mai discret, ca să nu eclipseze restul designului. E valabil şi pentru cadranele de bord, încadrate într-un spaţiu mai tipic ceasurilor analogice.
Maşina are o configuraţie de 2+2 locuri, cele din spate fiind utilizabile pentru oameni de până la 1,5 metri înălţime, spun germanii.
Ei bine, şi marea bucurie pentru pasionaţi va fi ceea ce se află sub capotă. Nu e un motor cu 4 cilindri, nici cu 6, nu e ajutat nici măcar de un sistem mild hibrid, nemaivorbind de hibrid. E un V8 clasic, de şcoală veche, al celor de la AMG, de 4,0 litri, care a fost lăsat să-şi facă treaba de unul singur, pentru că o poate face genial de bine!
Există două ipostaze de putere a acestui motor pe noul Mercedes-AMG GT, care se vor regăsi pe versiunea AMG GT 63 şi AMG GT 55. Da, cifra 55 revine în actualitate la AMG, de această dată într-o formulă mai savuroasă decât oricând în timpurile moderne. Pe noul Mercedes-AMG GT 55, motorul va dezvolta 476 CP, suficient cât să-l facă să accelereze de la 0 la 100 km/h în 3,9 secunde şi să atingă o viteză de 295 km/h!
Pe versiunea AMG GT 63, motorul va dezvolta 585 CP, deci cu peste 100 CP mai mult, şi va catapulta maşina de la 0 la 100 km/h în doar 3,2 secunde! Viteza maximă în acest caz va fi de 315 km/h.
E clar, deci, că noul Mercedes-AMG va fi un concurent pentru Porsche 911, în special pentru versiunile cu tracţiune integrală, întrucât GT-ul va fi oferit doar cu tracţiune 4MATIC+. Deocamdată noul Mercedes-AMG nu va fi capabil să învingă versiunea de top 911 Turbo S, dar cine ştie ce versiuni ar mai putea urma! Însă cu alte versiuni ale lui 911 va lupta de la egal la egal.
Motorul are un nouă baie de ulei şi o ventilare activă a gazelor din carter. Germanii au lărgit şi filtrul de particule pe care sunt obligaţi acum să-l pună pe motoarele pe benzină, pentru rezistenţă minimă din partea acestuia. Aceştia recunosc că diferenţa de putere dintre cele două motorizări se obţine cu o presiune mai mare a turboaspirării şi cu un soft diferit, în rest ingineria fiind aceeaşi.
Cutia de viteze AMG SPEEDSHIFT 9G are acum ambreiaj ud în loc de convertor de cuplu, fapt care ar trebui s-o facă mai iute în reacţii. Suspensia vine cu bare anti-ruliu controlate hidraulic, iar amortizoarele au şi ele două conexiuni hidraulice, una pe partea de compresie şi alta de extensie, care pot compensa forţele pe fiecare roată individual. Iar puntea spate e şi viratoare în mod standard pe noul model, având şi un diferenţial autoblocabil, controlat electronic.
Deci, inginerie consistentă, completă şi direcţionată acolo unde trebuie, pentru precizie finală şi performanţă desăvârşită. E interesant că noul Mercedes-AMG e construit din materiale uşoare, aplicând o combinaţie de aluminiu, magneziu şi oţel. Totuşi, maşina finală e destul de grea pentru un asemenea coupe sport, cântărind 1.970 kg în ambele motorizări. Însă ăsta pare a fi deocamdată singurul neajuns, parţial rezolvat de compensări şi arhitectura suspensiei, dar şi puterea motorului. În rest, noul Mercedes-AMG pare a fi modelul creat cu cel mai înalt grad de pasiune a inginerilor din ultimii ani!
Vezi mai jos şi un scurt video cu noul model, în care apare chiar Lewis Hamilton, conducând-o şi vorbind despre ea.
0
8,481
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!