Hidroelectrica demarează proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va fi amplasat în Dăbuleni-Sadova, România

11 Septembrie 2023, 14:08
Redacţia PiataAuto.md
Societatea Hidroelectrica din România, cea care gestionează în principal hidrocentralele ţării, a anunţat demararea procedurilor pentru proiectul parcului fotovoltaic de la Dăbuleni-Sadova, judeţul Dolj, România, care va fi şi cel mai mare şi mai puternic din Europa, depăşind atât parcurile operaţionale deja, cât şi cele care sunt în proces de instalare.
Imagine simbol

Viitorul parc fotovoltaic al Hidroelectrica va fi amplasat pe un teren de circa 2.200 hectare, concesionat de Administraţia Domeniilor Statului. Parcul fotovoltaic va avea o putere instalată de 1.500 MW, adică 1,5 GW, ceea ce, în condiţiile de operare la putere maximă, va putea asigura întreg Bucureştiul şi împrejurimile cu electricitate, sau circa 20-25% din puterea solicitată în întregul sistem energetic naţional al României în orele zilei. Republica Moldova, spre exemplu, la orele de amiază foloseşte circa 630-700 MW putere pentru întreaga ţară, ceea ce înseamnă că puterea noului parc fotovoltaic ar fi suficientă pentru dublul puterii necesare pentru întreaga Moldova!
Foto: Imagine simbol, cu un alt parc fotovoltaic de 63 MW, recent inaugurat în România

Cel mai mare parc fotovoltaic aflat în proces de construcţie în prezent în România are o putere de 1.000 MW. În Europa, conform datelor din prima jumătate a anului 2023, cel mai mare parc solar aflat în proces de construcţie se află în Portugalia, la o putere instalată de 1.200 MW. Pe lângă asta, un alt proiect de 1.000 MW e în construcţie în Franţa, iar în partea asiatică a Turciei, lângă oraşul Konya, e în construcţie un parc de 1.350 MW. O companie germană îşi manifestase intenţia de a instala panouri fotovoltaice flotante în Bulgaria, cu o putere totală de 1.500 MW, dar acest proiect e doar la nivel de intenţie.
Pe acest fundal, puterea anunţată a viitorului parc fotovoltaic al Hidroelectrica din România e una impresionantă în anvergură, la cei 1.500 MW. Cei de la Hidroelectrica estimaseră anterior o investiţie de 1,2 miliarde de euro pentru acest parc, iar de curând proiectul noului parc fotovoltaic de la Dăbuleni-Sadova a fost declarat de importanţă naţională Consiliul Suprem de Apărare a Țării, fapt care al trebui să-l facă mai imun la eventuale piedici birocratice şi de justiţie, şi ar trebuie să-i asigure implementarea construcţiei conform termenilor scontaţi. Deocamdată a fost anunţată licitaţia pentru studiile necesare la etapa iniţială a proiectului, prin urmare termenii exacţi de finalizare a construcţiei şi conectare la reţea încă nu sunt anunţaţi.
Hidroelectrica a raportat un profit net istoric în prima jumătate a anului 2023, de 3,95 miliarde de lei, care, raportaţi la încasările de 6,977 miliarde din aceeaşi perioadă, înseamnă o rentabilitate excepţională, de 56,6%. Această rentabilitate a fost favorizată de preţurile mari la electricitate, pe de o parte, şi de debitul mare de apă din anul 2023 la nivel naţional, care a permis hidrocentralelor din gestiunea Hidroelectrica să livreze 10,9 TWh de electricitate în sistemul energetic naţional, cu 45% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2022. Hidroelectrica mai are un parc eolian în gestiune, la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.
Foto: Hidrocentrala Porţile de Fier, România

La potenţialul de energie din panouri fotovoltaice în condiţiile din România, viitorul parc fotovoltaic de la Dăbuleni-Sadova ar urma să producă circa 1,8 TWh de electricitate anual.
1
3,102
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!