Mercedes a fabricat 100 camioane Zetros 6x6 şi 4x4 de offroad la comanda Ministerului Apărării din Germania şi le-a livrat în Ucraina

6 Septembrie 2023, 15:36
Redacţia PiataAuto.md
Mercedes Trucks anunţă că a fabricat 100 de camioane Zetros 6x6 şi 4x4, cu capacităţi avansate de înaintare în offroad şi zone dificile, în urma unei comenzi plasate de Ministerul Apărării din Germania, pe care le-a livrat în Ucraina, antrenând totodată şi grupuri de şoferi, care vor conduce noile camioane. Camioanele Zetros apar rar în vizorul ştirilor şi articolelor, dar sunt printre cele mai capabile camioane de offroad din lume şi cu siguranţă cele mai capabile din gama Mercedes, depăşind în capacităţi până şi mai cunoscutele Unimog.
Cele 100 de camioane Zetros fabricate acum au fost livrate către Ministerul Apărării din Ucraina, şi ar urma să fie folosite preponderent pentru misiuni de salvare, recuperare şi curăţare a zonelor afectate, inclusiv în zonele afectate de bombardamente, accesul către care nu se mai poate face pe drumuri normale. Mercedes a mai livrat anterior câteva exemplare Zetros, care şi-au demonstrat prestaţia excelentă în asemenea condiţii.
Camioanele produse acum sunt în mai multe tipuri de configuraţie, lungimi, tonaj şi chiar puteri ale motoarelor. O mare parte din ele sunt camioane 4x4, mai uşoare şi mai robuste în intervenţii dificile în locuri unde nu există drumuri şi căi de acces.
Camioanele au gardă la sol imensă, admisie trasă pe montantul drept faţă şi diferenţiale blocabile mecanic. Fiind mult mai uşoare, au o masă totală de 16,5 tone.
Există şi camioane Zetros cu benă basculantă, care amintesc de renumitele Kraz-uri ucrainene de cândva. Aceste camioane au fost livrate în formulă cu 3 punţi, însă doar 2 sunt motrice, deci 6x4, fiind singurele care nu au toate punţile cu tracţiune.
O altă configuraţie rară de camion Zetros, produsă acum pentru Ucraina, e 3643 AS 6x6, care e de facto un cap tractor cu tracţiune 6x6, care poate tracta semiremorci şi care are o masă totală de 40 de tone.
Şi, desigur, nu lipsesc nici camioanele în configuraţie pur militară, inclusiv din cele care au echipament special la bord. Spre exemplu, camionul de mai jos are echipament de forare la adâncime, iar cabina sa e blindată.
Cei de la Mercedes spun că în condiţiile actuale, configuraţia camioanelor Zetros cu cabină cu capotă s-a dovedit a fi extrem de practică, protejându-i pe cei din cabină mai bine, inclusiv sistemele electronice şi de comunicaţie de la bord.
Toate cele 100 camioane produse şi livrate acum sunt echipate cu motorul diesel OM460, cu 6 cilindri în linie, de 12,8 litri, în câteva versiuni de putere, de la 360 CP la 476 CP. Cuplul maxim al celei mai puternice versiuni ajunge la 2.300 Nm! Toate camioanele sunt echipate cu o cutie manuală de 16 trepte şi demultiplicator de cuplu.
1
27,088
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!