(VIDEO) Cum înaintează un camion Tatra cu tracţiune 4x4, motor V8 turbodiesel răcit cu aer şi roţi de tractor prin zăpadă de 30 cm

14 Aprilie 2024, 10:55
Redacţia PiataAuto.md
Camioanele Tatra sunt cunoscute mai ales pentru capacităţile lor avansate de înaintare, care sunt datorate, la rândul lor, unui concept ingineresc special de a transmite tracţiune către punţi şi de a avea punţi semiarticulate. Ei bine, chiar dacă imaginea generală a acestor camioane ne sugerează că ele au minim 3-4 punţi şi mai mult, şi tracţiune 6x6, 8x8 sau chiar 10x10 şi mai mult, în istorie au existat şi mai există şi camioane Tatra cu două punţi şi tracţiune 4x4. Un proprietar din Cehia al unui asemenea camion şi-a scos astă iarnă vehiculul pentru a-i încerca pentru prima dată capacităţile prin zăpadă adâncă, de circa 30 cm şi mai mult.
Camionul e un Tatra T815 cu motor V8 diesel răcit cu aer, echipat cu turbosuflantă. E cea mai compactă variaţie de serie a lui T815, dar oricum are tracţiune 4x4. Proprietarul spune că, având anvelope standard şi neavând greutăţi în benă, camionul nu are aderenţă suficientă pe puntea spate, de asta decis să-l echipele cu anvelope de tractor, ca ieşirea în offroad să fie mult mai interesantă.
El mai spune că a cumpărat acest camion pentru a-l pune la muncă în compania sa, dar cabina s-a dovedit a fi atât de ruginită, încât a trebuit scos repede din circuit, iar pentru a-l păstra au trebuit făcute multe reparaţii la ea.
În fine, odată ieşit în afara oricărei localităţi din Cehia, pe o zăpadă absolut neumblată, acest camion Tatra 4x4 s-a putut dezlănţui şi şi-a putut arăta adevăratele calităţi, în mâinile unui şofer şi proprietar pasionat.
Camionul a fost încărcat, totuşi, şi cu ceva prundiş în bena sa, pentru a avea mai multă forţă de apăsare asupra punţii spate. Iar proprietarul s-a dovedit a fi şi un bun şofer de Tatra.
Acesta arată în detaliu, apropo, cum are loc cuplarea punţilor şi blocarea diferenţialelor din interiorul camionului.
Iar camionul a înaintat cu uşurinţă pe drumuri neumblate. Dar, din cauza vitezei şi a unghiurilor înclinate, a mai alunecat spre un copac pe care l-a acroşat niţel, apoi spre altul, dar a înaintat.
Pentru a evita copacii, proprietarul a decis să o ia pe alături, pe teren gol şi neumblat, iar camion a fost din nou invincibil şi acolo.
Doar la cel mai mare deal din zonă acesta nu a mai putut urca din cauza declivităţii prea mari. Dar pe acolo şi vara tractoarele abia de pot urca.
În rest, proprietarul acestui camion are parte cu siguranţă de unul din cele mai plăcute episoade de condus din viaţa sa, iradiind de fericire faţă de senzaţia de libertate pe care ţi-o dă condusul unui asemenea camion departe de civilizaţie.
0
3,565
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!