O centură de siguranţă prinsă doar de formă a luat ieri viaţa unui şofer din Moldova

27 Septembrie 2023, 09:08
Redacţia PiataAuto.md
Pentru cine e cuplată centura de siguranţă într-o maşină? Pentru poliţie, ca să nu luăm amendă? Din păcate, mai există şoferi care răspund aşa, când răspunsul principal trebuie să vizeze siguranţa oamenilor din maşină şi salvarea de vieţi. Un accident grav, produs ieri în Moldova, putea trece doar la capitolul statistic, pentru că a fost un singur Mercedes Sprinter implicat, dacă nu exista un detaliu important, pe care l-am observat şi verificat cu ajutorul poliţiei — centura de siguranţă.
Foto: Imaginea cu Mercedes Sprinter accidentat, publicată ieri de poliţie

Accidentul s-a produs în apropierea localităţii Puhăceni din Anenii Noi, Moldova, iar poliţia a menţionat iniţial că şoferul în vârstă de 45 de ani şi-a pierdut viaţa după ce ar fi condus Sprinterul său cu viteză prea mare, a derapat şi s-a răsturnat. Nu a fost o altă maşină implicată, cel puţin nu una avariată care să fi fost prezentă la locul accidentului.

Ne-a uimit, însă, că structura maşinii a rămas relativ intactă în zona şoferului, deci şoferul trebuia să aibă şanse mari de supravieţuire. Şi totuşi, asta nu s-a întâmplat, aşa că am suspectat lipsa centurii de siguranţă. Am cerut informaţii adiţionale de la poliţia din Anenii Noi, inclusiv de la cei care au documentat accidentul, pentru a afla dacă şoferul a purtat centură sau nu.
Ei bine, poliţia ne-a confirmat în mare parte presupunerea noastră, cu nişte precizări. Ceea ce au constatat poliţiştii e că şoferul a fost aruncat afară din microbuz în timpul răsturnării, prin geamul lateral stânga. Deci nu a fost susţinut de o centură, care să-l ţină fixat de scaun şi să-i salveze viaţa şi putem observa că nu s-a declanşat nici airbag-ul şoferului, deşi aceste Sprinter aveau deja airbag în mod normal. Prin urmare, rănile incompatibile cu viaţa, suferite de şofer, au fost fost cauzate de proiectarea sa în afară din microbuz. Dar mai există un detaliu important, pe care l-am văzut şi la luminarea puternică a imaginii poliţiei.
Foto: Imaginea procesată cu iluminare arată noi indicii

Poliţia ne-a spus că şoferul pare să fi purtat o centură, dar cel mai probabil ea fie a fost pusă de formă, fie a cedat, ancheta urmând să analizeze în detaliu urmele lăsate de centură şi să stabilească acest fapt. Luminând imaginea, am observat centura ieşită prin geamul stânga. Doar că unul din capetele ei era în uşă, nefiind fixat de un element fix de siguranţă, de obicei în montantul maşinii. Deci, e foarte probabil că centura era una de formă în maşină, fiind demontată dintr-unul din punctele sale de fixare din motive necunoscute, şi nefiind prinsă înapoi. Respectiv, ea avea un rol doar de formă, pentru a lăsa impresia pentru poliţie, că şoferul are centură, însă după cum se poate vedea, a avut o contribuţie zero în siguranţă. Există şi o mică şansă că centura ar fi putut ceda din elementul său de prindere, însă acel element e atât de puternic, încât fără o decuplare intenţionată el e ultimul care cedează sau rugineşte într-o maşină, de obicei, şi după amplasarea centurii în urma accidentului nu pare să fi fost posibil un astfel de scenariu. Sigur, ancheta poliţiei va avea un verdict oficial final şi o constatare sigură, dar din imaginea de la locul accidentului şi din cele comunicate acum, preliminar, de poliţie, pare să fie anume cazul unei centuri defecte în esenţă, care nu era prinsă deloc sau foarte sumar, cu rol estetic, şi care într-un moment crucial a avut tot doar un rol decorativ, eşuând în salvarea unei vieţi.
Aici, fireşte, apar multe întrebări, despre conştientizarea a ceea ce înseamnă siguranţă şi centură, dar şi elementara întrebare cum a putut acest microbuz trece inspecţia tehnică periodică, atunci, dacă avea o asemenea centură. Din păcate, orice răspuns ar exista, e unul prea tardiv în acest caz. Însă ar putea servi o lecţie pentru mulţi alţi şoferi, care mai consideră că centura e pusă doar pentru a nu primi o amendă de la poliţie.
1
3,107
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!