Podul peste Prut de la vama Albiţa-Leuşeni a fost reparat capital, acesta fiind predat autorităţilor din Moldova şi România

14 Septembrie 2023, 09:53
Redacţia PiataAuto.md
Punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa este cel mai solicitat punct terestru dintre Moldova şi România, iar toate vehiculele care traversează frontiere peste Prut aici, trec pe un singur pod, cu câte o bandă pe sens. În anul 2022, de exemplu, podul a fost traversat de 763.000 ori de autoturisme, de 297.000 ori de camioane şi de 46.000 ori de autocare, numărul total de pasageri de la bordul acestor vehicule fiind de 3,8 milioane. Este, deci, un pod de importanţă excepţională, în condiţiile în care România şi Republica Moldova au încă prea puţine conexiuni terestre între ele. Prin urmare, era nevoie stringentă de o reparare capitală a acestui pod, care a fost finalizată şi recepţionată oficial ieri.
Podul peste râul Prut de la Leuşeni-Albiţa are 163,6 metri lungime şi 8,84 m lăţime, dintre care 7 metri constituie partea carosabilă, şi câte 0,7 metri sunt alocate pentru cele două trotuare.
Lucrările de reparaţie capitală au inclus consolidarea pilelor de pod şi a albiei, consolidarea sferturilor de con cu beton armat cu etanşeitate dintre betoane, lucrări de hidrofobizare, instalarea noilor rosturi de deformaţie, aşternerea unui nou strat de beton asfaltic, montarea parapetelor de siguranţă, a indicatoarelor rutiere şi, bineînţeles, aplicarea marcajului rutier.
Lucrările au fost recepţionare de Administraţia de Stat a Drumurilor din partea Republicii Moldova şi de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi din partea României.
Circulaţia pe podul reparat se desfăşoară deja în regim complet, fără limitări.
1
2,908
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!