Case IH a lansat un tractor agricol electric, cu o baterie mai mare decât a unei Tesla Model S

17 Octombrie 2023, 21:21
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile, publicam un articol despre lansarea celui mai puternic tractor agricol din lume, lansat de Case IH, care a stârnit un interes mare din partea cititorilor şi mulţi se întrebau în comentarii dacă acel model nu putea fi şi electric sau dacă propulsia electrică n-a ajuns şi în agricultură. De fapt, a ajuns mai demult, doar că de obicei la tractoare mai mici, de până la 25-40 CP. Însă odată cu acel tractor uriaş de 715 CP, cel mai puternic din lume, tot Case IH a lansat, de fapt, şi un tractor electric, destinat în special fermelor mai mari de familie şi menit să excludă costul mare al dieselului cu totul din ecuaţia acestora.
Noul tractor electric are denumirea de Case IH Farmfall 75C Electric şi are o putere de 75 CP, după cum îi sugerează şi numele. Tractorul are o greutate proprie de 4,9 tone fără balasturi, şi o înălţime de 2,8 metri, deci e un tractor de talie medie, într-o mare măsură universal pentru multe munci la fermă, de la prelucrarea directă a terenului agricol, până la tractări.
Acum, în lumea maşinilor, ne-am obişnuit adeseori că atunci când un producător auto lansează unul din primele sale modele electrice, să o facă mai mult de dragul bifării acestuia, cu nişte parametri foarte modeşti. Însă în lumea agriculturii nu poţi vinde jumătăţi de măsură. Trebuie să vinzi din start ceva cu adevărat performant, mai ales dacă eşti o compania cu reputaţie de multe decenii, pentru că cei care cumpără acel produs îl vor folosi direct în munca lor. Aşa că acest tractor electric, primul de această talie din gama Case-IH, are parametrii tehnici impresionanţi, cu o baterie de capacitate mai mare decât a unei Tesla Model S, de exemplu!
Da, bateria sa însumează 110 kWh capacitate de stocare! Maşinile din zilele noastre, chiar şi cele mai avansate, pot avea între 65 şi 90 kWh, unele până la 100 kWh şi foarte rar peste 100. Acest tractor, însă, are in start o baterie care să-i permită să lucreze în câmp la munci grele măcar 4 ore fără întrerupere.
Tractorul are o cutie de viteze cu 12 trepte, care e de fapt cu 4 trepte şi 3 regimuri de demultiplicare. Pentru munci grele, acesta are conexiuni PTO de transfer a puterii către utilajele care-i sunt conectate, dar şi un circuit hidraulic, aşa că e compatibil cu toate utilajele auxiliare care pot fi regăsite la o fermă.
Surprinzător, dar tractorul poate fi încărcat atât la prize cu curent alternativ, la fermă, cât şi la prize fast charge, prin port CCS, ca maşinile! La prize normale, pentru maşini, puterea acceptată e de 120 kW, deci cam ca recent lansatul BMW iX2, iar viteza de încărcare a bateriei va fi de sub 1 oră.
Cei de la Case IH s-au gândit că mulţi proprietari nu vor avea timp să iasă la prize publice cu tractorul, aşa că vând adiţional şi un soi de priză fast charge mai bugetară, de instalat la fermă, pe baza conexiunii curente trifazate de acolo, acea unitate transformând curentul şi livrând cam 40-50 kW. Cu asemenea putere, tractorul se va încărca în puţin peste 2,5 ore. Iar la cea mai simplă priză specializată de curent alternativ, de 11-12 kW, o încărcare completă va dura circa 10 ore.
1
12,827
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!