Compania care gestionează aeroportul din Munchen ar putea gestiona aeroportul internaţional Chişinău

12 Octombrie 2023, 09:01
Redacţia PiataAuto.md
Aeroportul Internaţional Chişinău a avut parte de o istorie tumultoasă în ultimul deceniu, trecând printr-o concesionare dubioasă, care i-a adus o revitalizare în aspectul estetic al terminalului de pasageri, dar, conform rapoartelor ulterioare, lăsase fără investiţii elemente importante de infrastructură, cum ar fi pista principală de decolare. Contractul de cesiune a fost ulterior desfăcut de o instanţă de judecată, iar aeroportul a revenit în gestiunea statului, care a şi investit în acele elemente critice de infrastructură. Acum autorităţile caută eventuali noi parteneri pentru a putea încredinţa gestiunea acestuia, doar că de această dată se discută direct cu companii mari de top din lume, cu experienţă şi reputaţie în acest domeniu. Săptămâna trecută au avut loc discuţii cu câteva companii franceze, iar ieri au fost anunţate detalii despre discuţii avansate cu compania care gestionează aeroportul din Munchen, Germania.
Din detaliile şi imaginile publicate ieri de Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Moldova, Andrei Spînu, se poate vedea că cei din Munchen sunt deja la faza în care şi-au făcut analizele de caz pentru aeroportul din Chişinău, sunt interesaţi să investească şi să gestioneze aeroportul din Moldova, şi şi-au prezentat şi viziunea lor pentru aeroportul moldovenesc.
Foto: Germanii îşi prezintă viziunea lor pentru aeroportul Chişinău

Aceste planuri au conţinut şi investiţii de extindere aeroportului şi sporire de capacităţi, modernizarea infrastructurii la standarde de excelenţă în siguranţă şi calitate, dar şi atragerea unor companii noi, inclusiv prin mai multe oportunităţi de logistică.
Şi întrucât aeroportul din Munchen e unul din cele mai mari hub-uri aeriene din Europa, atât la număr de curse şi pasageri deserviţi, cât şi la nivel logistic de mentenanţă a avioanelor, experienţa de acolo e indiscutabil un avantaj enorm în eventuala gestionare în viitor a aeroportului Chişinău. Compania care gestionează aeroportul din Munchen mai administrează câteva aeroporturi din lume — cel din Sofia, Bulgaria, dar şi un terminal din aeroportul Newark din SUA.
În aeroportul din Munchen sunt active în acest moment 210 destinaţii, operate de 90 de companii aeriene, spre 63 de ţări ale lumii. Din cele 210 destinaţii, 15 sunt interne, 153 continentale în Europa şi alte 42 intercontinentale.
Partea curioasă e că această companie, care administrează aeroportul din Munchen, nu e una cu acţionari ascunşi prin zone tenebre ale mapamondului, ci e o companie efectiv de stat din Germania. Flughafen München GmbH are 3 acţionari — statul Bavaria cu 51%, guvernul federal german cu 26%, şi municipalitatea Munchen, cu 23%.
Însă, pentru a putea vorbi despre materializarea acestor intenţii de a gestiona aeroportul Chişinău, e nevoie ca autorităţile să anunţe un eventual tender pentru acest fapt, iar compania din Munchen să concureze alături de alţi doritori cu experienţă din domeniu, fiind selectat cel mai bun dintre ei.
1
6,577
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!