Au început lucrările de frezare a asfaltului vechi de pe cel mai neglijat traseu din Moldova, Soroca-Arioneşti-Otaci

23 Aprilie 2024, 09:31
Redacţia PiataAuto.md
Traseul R14 şi ramificarea lui R8.1 dintre Soroca, Arioneşti şi Otaci e unul din cele mai neglijate din Moldova de câteva decenii încoace, ajungând într-o stare în care zdruncină toate maşinile care merg pe el. Deşi planuri pentru demararea reparaţiilor pe el au fost anunţate de mai multe ori, abia acum se pare că au început lucrările adevărate, cu utilaje care au început a freza asfaltul vechi.
Anunţul demarării lucrărilor a fost făcut azi dimineaţă de Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Acesta a menţionat că va fi frezat asfalt vechi şi terasamentul vechi. Drumul e atât de avariat pe aici, încât e nevoie de roaderea lui până la bază, cu construcţia unui nou terasament corect, şi abia apoi turnarea straturilor de asfalt.
Acesta a mai spus că după toate lucrările de frezare, se va trece la podeţe, care trebuie fortificate şi încadrate la un nivel corect cu parametrii proiectaţi ai drumului reparat.
După zeci de ani de aşteptare — şi aici nu vorbim cu vreo exagerare, pentru că drumul se află într-o stare deplorabilă de minim 25-30 de ani, şi nici înainte de asta n-a fost cu adevărat bun — în sfârşit construcţia noului drum va avea loc la un standard european, cu lăţimea corectă, cu drenarea apei luată în calcul din start şi cu canale de scurgere a apelor pluviale şi cu infrastructura aferentă necesară.
Întreaga porţiune de circa 40 km de trasee, care trebuie reparată aici, va fi acoperită de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, bugetul vehiculat anul trecut fiind de 44 milioane euro. De asemenea, tot în contractul încheiat anul trecut exista menţionarea termenului de finalizare a lucrărilor pentru decembrie 2027.
Amintim, semnarea contractelor pentru repararea acestor drumuri a fost anunţată în septembrie 2023. Primele intenţii şi decizii de a-l repara capital au fost anunţate în iunie 2022.
0
8,205
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!