NASA şi Space X au lansat misiunea Psyche către un asteroid care conţine metale în valoare de 18 cvadrilioane de dolari

15 Octombrie 2023, 15:17
Redacţia PiataAuto.md
Oamenii de ştiinţă de la NASA au scris istorie din nou în această săptămână, prin lansarea în ziua de vineri a misiunii Psyche de la complexul aerospaţial din Florida. Misiunea e una absolut fascinantă prin scopul său inedit, de a ajunge pe un asteroid extraordinar de bogat în metale grele, prin traiectoria pe care trebuie să o parcurgă şi distanţa de până acolo, dar şi prin impactul pe care l-ar putea avea pentru umanitate. De asemenea, este şi prima misiune NASA care a decolat de la bordul unei rachete Falcon Heavy a celor de la Space X.
Astfel, lansarea în spaţiu a avut loc cu ajutorul rachetei Falcon Heavy, dar acolo nava spaţială Psyche e cea are pria sarcinile complete pentru mobilitate şi îndeplinirea obiectivelor misiunii. Ea va trebui să parcurgă 2,2 miliarde de mile, adică 3,54 miliarde de kilometri prin spaţiu pentru a ajunge la asteroidul cu acelaşi nume, Psyche, localizat pe exteriorul centurii de asterozi dintre planetele Marte şi Jupiter.
Foto: Pregătirea navei Psyche

Nava cosmică va avea nevoie de 6 ani pentru a parcurge cei 3,54 miliarde de kilometri, deci viteza medie de deplasare va fi de aproape 70.000 km/h. Nava spaţială e propulsată electric, fiind alimentată de panouri solare, care captează energia soarelui, după o metodă verificată multiplu în alte misiuni spaţiale.
Asteroidul Psyche are circa 280 km în diametru şi e format preponderent din metale grele şi rare pe Pământ. Tocmai de aici vine şi filosofia inedită a acestei misiuni — odată ce va ajunge lângă asteroid, nava Psyche va orbita în jurul său pe o perioadă de circa 26 luni, pentru a-i face analize spectrale complete pe toată suprafaţa sa şi a identifica astfel cu exactitate consistenţa asteroidului, confirmând analizele efectuale de la distanţă pe de pământ. Asteroidul va fi analizat şi prisma evoluţiei sale, estimându-se dacă acesta e o ruptură dintr-o planetă la etapa sa iniţială de formare sau nu, pentru că doar asta ar putea explica în mod direct o consistenţă atât de mare de metale grele. Se vor măsura şi câmpul magnetic al asteroidului şi al spaţiului din jurul său şi toate astea ar trebui să ne ofere noi informaţii ample despre geneza planetelor şi despre evoluţia ulterioară a acestor asteroizi, desprinşi de o etapă timpurile.
Foto: Asteroidul 16 Pshyche

Asteroidul va fi analizat şi prisma evoluţiei sale, estimându-se dacă acesta e o ruptură dintr-o planetă la etapa sa iniţială de formare sau nu, pentru că doar asta ar putea explica în mod direct o consistenţă atât de mare de metale grele. Se vor măsura şi câmpul magnetic al asteroidului şi al spaţiului din jurul său şi toate astea ar trebui să ne ofere noi informaţii ample despre geneza planetelor şi despre evoluţia ulterioară a acestor asteroizi, desprinşi de o etapă timpurile.
Foto: Ilustraţie cu nava Psyche, în viitorul său proces de analiză a asteroidului

Estimarea oamenilor de ştiinţă este că Psyche are în compoziţia sa metale grele şi rare care ar valora pe pământ 18 cvadrilioane de dolari, cvadrilion fiind unitatea numerică ce urmează atunci când se ating 1.000 de trilioane. Deci, 18 cvadrilioane înseamnă 18.000 de trilioane, o explicaţie necesară, pentru că pe pământ nu prea operăm cu cifre atât de mari. Dar asta înseamnă că acest asteroid conţine în el o concentraţie atât de mare de metale, atât de preţioasă şi de utilă pe pământ, încât inevitabil ajungem şi la marele beneficiu pe termen lung pe care l-ar putea avea omenirea de pe urma acestei misiuni istorice NASA, lansate în această săptămână.
Bineînţeles, e vorba de studierea oportunităţilor pentru minerit spaţial, în viitor. Cu toţii înţelegem că asta ţine de o perspectivă îndepărtată, de câteva decenii cel puţin, dacă nu chiar mai mult. Dar chiar racheta Falcon Heavy, care a lansat această misiune, are deja o sarcină utilă de 63,8 tone pe orbita pământului şi 16,8 tone până la planeta Marte. Între timp, Space X pregăteşte racheta de categorie super grea Starship, care va putea avea o sarcină utilă de peste 100 tone, ba chiar posibil până spre 200 tone în varianta extensibilă, nava fiind din start gândită să poată ajunge până la Marte şi înapoi, putând ateriza pe pământ şi fiind reutilizabilă.
Foto: Racheta Falcon Heavy, care a lansat misiunea Psyche

După câţiva ani, când această navă va deveni funcţională, ideea de a transporta excavatoare spaţiale pe acest asteroid, aducând înapoi pe Pământ 100-200 tone din cele mai rare metale, ar putea fi foarte realistă. Poate părea o cantitate neimportantă, însă când vorbim de unele metale foarte rare, ea devine mult mai semnificativă. Spre exemplu extracţia de telur în lume e de circa 600 tone anual în toată lumea, iar rezervele mondiale sunt estimate la doar 31.000 tone. Şi există materiale şi mai rare de atât, de care e nevoie într-o mulţime de tehnologii prezente şi viitoare. Deci, perspectivele pe care le-ar putea deschide această misiune, cel puţin pentru generaţiile viitoare, sunt uriaşe.
2
19,517
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!