Rolls-Royce a creat 25 de automobile inspirate din fascinaţia pentru eclipse solare

13 Octombrie 2023, 11:20
Ilie Toma
De unde şi-ar putea căuta inspiraţia un designer sau un producător auto pentru a crea următorul său produs? Toate răspunsurile uzuale nu mai sunt valabile pentru cei de la Rolls-Royce, or, designerii de acolo, în ultimele luni, au luat-o pe o cale a unor idei absolut neaşteptate, duse până la un sublim pe care nimeni nu şi l-ar fi imaginat pentru maşini. Acum cei de la Rolls-Royce au creat o serie de 25 de automobile, inspirate din elipsele solare şi scenele magnifice şi unice ce pot avea loc doar în contextul acelor fenomene astronomice, când întunericul parţial vine la mijloc de zi, când difuzia luminii şi culorilor e cu totul altfel decât în condiţii normale, când poţi urmări conturul razelor emanate de soare aşa cum nu o poţi face în alte condiţii.
Noua serie de 25 de exemplare are numele complicat de Rolls-Royce Black Badge Ghost Ekleipsis. Iar asta ne spune, bineînţeles, că se bazează pe modelul Ghost. Şi lansarea oficială va avea loc la 14 octombrie, ziua în care în emisfera vestică va fi vizibilă o eclipsă de soare.
Şi, deşi servirea unei eclipse drept inspiraţie pentru o maşină poate părea o idee bizară, maşina rezultată e absolut superbă, ieşind frumos din standardele convenţionale. Culoarea maro, de un mat pătrunzător, e ceva nemaivăzut deocamdată în industrie, fiind accentuată foarte subtil de linie superioară oranj, pe caroserie, de cercurile oranj la roţi şi de etrierele oranj.
Cei de la Rolls-Royce spun că vopseaua are un pigment de cupru în ea, care pare foarte întunecat până când captează lumină şi se descoperă într-un mod mult mai intens.
Obişnuitul acoperiş stelar, cu o multitudine de LED-uri, a fost reconfigurat să înfăţişeze imaginea unei eclipse, ba chiar există şi un regim de animaţie uşoară, pentru a replica razele mişcătoare din spatele siluetei pe care o acoperă luna. Animaţia poate dura 7 minute şi 31 secunde — durata maximă astronomică a unei eclipse solare, după care animaţia opreşte şi cerul stelar obişnuit poate reapărea.
Planşa de bord e iluminată acum de o mulţime de lumini minuscule, dar totul e făcut atât de discret, încât lumina de acolo pare mai degrabă o reflecţie difuză decât nişte simple LED-uri inserate. De fapt, acolo sunt 1.846 de mici luminiţe integrate, la care s-a lucrat manual 100 de ore. Doar la planşă!
Iar pe lângă asta, ceasul de pe bord are raze marcate în jurul său iar în partea dreaptă e inserat şi un diamant de 0,5 carate. Acesta a fost integrat fără vreo şansă de a fi extras de acolo, iar testele de rezistenţă îi garantează poziţia nemişcată de la -30 la +90 grade Celsius.
Şi, bineînţeles, motorul V12 rămâne acelaşi sub capotă, deşi despre el nu se mai menţionează nimic în mod special, pentru că zilele noaste asta e ceva mia degrabă de ţinut sub voalul discreţiei.
Cât costă un asemenea Rolls-Royce Black Badge Ghost Ekleipsis? Întrebarea nu mai are un răspuns valabil, pentru că deja toate cele 25 de exemplare au fost alocate celor mai sofisticaţi clienţi ai mărcii din toată lumea. E una din acele maşini, despre care îţi spune un ambasador Rolls-Royce la un prânz special, la care eşti invitat undeva în St. Moritz, şi ţi se comunică sub formă de secret, că eşti unul din cei 25 la care fabrica s-a gândit, că ar merita să fie onorat cu o asemenea propunere specială. Mai poţi refuza o propunere ca asta? Sigur că nu! Chiar dacă faci credit la bancă, peste 10 ani sau 20 de ani, maşina asta va costa triplu cel puţin, dacă nu chiar mai mult, deci tot ieşi în profit. Se pare că, mai nou, aşa se vând maşinile în Rolls-Royce, înainte să se anunţe despre ele, pe şoptite.
0
2,002
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!