(VIDEO) Ducati a lansat cel mai puternic motor cu un singur cilindru din lume, care poate fi turat la 10.250 rpm

31 Octombrie 2023, 13:01
Redacţia PiataAuto.md
Într-o epocă în care mai auzim foarte rar despre motoare cu ardere internă noi, lansate de vreun producător, marca italiană de performanţă Ducati anunţă crearea şi lansare celui mai puternic motor cu un singur cilindru din lume, numit Superquadro, care poate fi turat până la un apogeu de 10.250 rpm, o cifră de turaţii pe care n-a mai atins-o niciodată niciun alt motor cu un cilindru din lume!
Noul motor a fost creat de pe renumitul motor de 1,3 litri Superquadro de pe modelul 1299 Panigale. Astfel, noul propulsor Ducati are 659 cm cubi şi face uz în continuare de un sistem desmodromic al acţionări valvelor.
Sistemul presupune că arborii cu came au în construcţia lor came nu doar pentru deschiderea valvelor, ci şi pentru închiderea lor, care le face să fie mai prompte în fiecare etapă de funcţionare ciclică şi elimină teoretic necesitatea arcurilor pe valve. Dar Ducati oricum mai lasă mici elemente cu rol de arc.
Astfel, noul motor dezvoltă 77,5 CP la 9.750 rpm, iar dacă propulsorul e echipat cu un sistem de eşapament sport, acesta va putea ajunge la o putere de 84,5 CP. Este mai puţin decât jumătatea puterii maxime pretinse de ipostaza de vârf a motorului cu 2 cilindri, ceea ce rezidă din pierderile specifice motorului cu un singur cilindru.
Numele de Superquadro vine de la raportul neobişnuit dintre alezaj şi cursă, de 1,86 la 1, tocmai asta permiţând atingerea turaţiilor mai mari. Valvele de admisie, apropo, sunt din titan, peretele cilindrului e realizat din aluminiu. Alternatorul, şi ambreiajul e realizat din aliaj de magneziu. Iar arborele cotit e asimetric, pentru o mai bună echilibrare.
E curios că noul motor Ducati are un interval de service recomandat de 15.000 km pentru revizii simple, şi de 30.000 km pentru verificări mai profunde, inclusiv reglaje ale valvelor, ca la modelele clasice.
Vezi în video-ul de mai jos cum arată construcţia noului motor.
1
23,735
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!