(VIDEO) În Moldova ar putea apărea primele sandbox-uri din Europa de Est, pentru ca antreprenorii să poată testa noi tehnologii energetice

30 Octombrie 2023, 09:15
Redacţia PiataAuto.md
Săptămâna trecută, guvernul Moldovei a avut discuţii pe un subiect interesant cu mai mulţi parteneri străini, care au rămas oarecum eclipsate de alte subiecte curente, dar prezintă un mare interes pentru stimularea inovaţiei şi dezvoltării de tehnologii noi. Astfel, dacă intenţiile enunţate reciproc în cadrul acestor discuţii se vor materializa, în Moldova ar putea apărea primele sandbox-uri din Europa de Est, pentru ca antreprenorii să poată testa noi tehnologii energetice.
Ce sunt Sandbox-urile? Ei bine, e un termen englezesc, care poate fi explicat ca un centru de testare a tehnologiilor inovative, centru care poate beneficia de reglementări, proceduri de autorizaţii, tarife şi reguli speciale, faţă de cele obişnuite. Dacă şi această explicaţie pare un pic neclară, motiv din care subiectul a şi fost trecut cu vederea, vorbim practic de nişte condiţii legale şi eventual chiar spaţii fizice, în care antreprenorii, startu-up-urile sau oamenii vizionari să poată testa tehnologii avansate beneficiind de excepţii de la regulile standard, pentru ca experimentele lor să poată avea loc legal şi corect, şi tehnologiile să poată fi testate şi perfecţionate până la un produs final.
Spre exemplu, în multe ţări asemenea regimuri sunt aplicate companiilor care testează sisteme de condus autonom, pe drumurile publice. La modul general, maşinile nu pot conduce fără şofer, însă în cadrul unor asemenea proiecte speciale, pot fi emise autorizaţii speciale fiecărui proiect separat, după o estimare a siguranţe şi o creştere graduală a nivelului de acces, cum se întâmplă în California, spre exemplu, şi acum şi în Germania cu maşinile conduse de la distanţă. La fel a fost în multe ţări la început şi cu dronele, care trebuiau să beneficieze de excepţii pentru a putea urca la anumite altitudini sau să atingă anumite greutăţi sau viteze. La fel e şi cu multe alte tehnologii noi — avioane electrice, nave — tot ceea ce în forma sa inovativă nu se încadrează în rigorile legii. Şi pentru că nu se încadrează o tehnologie nouă nu ar putea fi testată avansat, sau ar necesita costurile mult mai mari, uneori absurde, pentru a dezvolta condiţii proprii izolate. De asta, în multe ţări din lume experienţa sandbox-urilor dă rezultate formidabile în stimularea inovaţiei, pentru că aceste idei inovatoare primesc astfel condiţii prielnice pentru a fi testate şi dezvoltate şi a ajunge la produse finite. Includem mai jos un video din Elveţia, în care se vorbeşte foarte elocvent despre asemenea stimulări de tehnologii noi şi cât de mult au impulsionat ele inovaţia în această ţară, pe baza câtorva exemple.
Apropo, tehnologia clădirii în rol de baterie gravitaţională, inventată în Elveţia şi pusă acum în aplicare în prima construcţie de acest timp în China, despre care vorbeam recent într-un articol, a apărut exact într-un asemenea sandbox, compania fiind stimulată să-şi testeze teoria prin metode practice într-un soi de incubator, cu condiţii speciale, până când a crescut într-un startup în toată legea cu investiţii de sute de milioane de dolari.
Sandbox-urile care se doresc în Moldova sunt exact axate pe domeniul energetic, iar la întâlnire au fost prezenţi şi ministrul Energiei, Victor Parlicov, şi secretara de stat responsabilă de domeniul energetic, Cristina Pereteatcu, dar şi reprezentanţi ai unui fond de investiţii din SUA. Respectiv, conceptul acestor sandbox-uri pe care le vrea guvernul în Moldova ar fi ca ele să fie focusate pe tehnologiile noi din energie şi ar cuprinde practic toate tehnologiile directe sau conexe domeniului — de la propulsie, mişcare, generare sau convertire de energie în diverse forme, până la inovaţii în stocarea şi recuperarea energiei — deci cam toate domeniile cheie din această direcţie, pe care se pune accent major şi la nivel internaţional.
Şi în Moldova fiecare asemenea proiect ar primi excepţii clare pentru fiecare idee în parte, iar pentru că e vorba de energie, e specificată şi posibilitatea ca oamenii sau companiile care vor face aceste dezvoltări să poată avea acces la costuri speciale la electricitate sau permisiuni mai uşoare de forări, racordări la reţea. Ce-şi doreşte Moldova cu aceste idei ar fi ca inovaţia în domeniul energetic să prindă teren şi să ia amploare. Vezi mai jos video-ul din Elveţia, pentru a înţelege mai bine ce pot aduce aceste stimulente pentru inventatori şi ingineri de tehnologie.
2
12,410
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!