(VIDEO) Kia EV6 GT şi-a măsurat forţele cu Tesla Model Y Performance şi arată avantajele arhitecturii de 800 volţi

28 Octombrie 2023, 11:38
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori, când vorbim de modele electrice noi, menţionăm dacă acestea au trecut sau nu la arhitectura de 800 volţi, faţă de cea de circa 400 volţi, mai răspândită până acum. Pentru maşinile electrice cu performanţe mai modeste, trecerea la 800 volţi nu e neapărat necesară sau obligatorie, dar cele care se vor mai puternice pot beneficia mult la fluxul de curent pe care-l pot scoate sau pune în baterii, pentru că acolo e de obicei limita de putere la maşinile electrice, nu neapărat la motoare.
De ce ar vrea maşinile performante să aibă voltaj mai mare? Pentru că puterea în W este egală cu produsul dintre intensitatea curentului, în amperi, şi a tensiunii, în volţi. Respectiv, ca să ai putere mai mare de încărcare sau descărcare, trebuie să măreşti fie intensitatea, fie tensiunea, fie ambele. Iar atunci când treci de la 400 volţi la 800, ai brusc un diapazon mai mare de putere de care poţi face uz. Fireşte, e nevoie de baterii mai avansate, de conectoare, de motoare — totul trebuie să fie capabil să reziste unei tensiuni mai mari, dar în schimb baterile pot fi încărcate ulterior cu 350 kW putere la staţii, mult mai repede, în loc de vreo 150-180 kW, iar când vrei să alimentezi electromotoare puternice, o poţi face mult mai uşor. Iar ca să fim clari, uneori ceea ce numim arhitectură de 800 volţi, poate avea curenţi cuprinşi între 670-800 volţi şi mai mult, producătorii ajustând adeseori tensiunea exactă în funcţie de versiunile aceluiaşi model.
Ei bine, de curând Kia EV6 GT, versiunea cea mai puternică a lui Kia EV6, şi-a măsurat forţele într-un duel cu Tesla Model Y Performance, cea mai puternică versiune a lui Model Y. Modelul Tesla e unul din cele mai inovatoare în a-şi gestiona corect puterea şi energia de la bord, chiar dacă are arhitectură de 400 volţi. Într-un cuvânt, din modele de 400 volţi, e unul din cele mai avansate, care face uz plenar de posibilităţile oferite de substratul său tehnic.
Kia EV6 GT e mai puternică, însă, având 576 CP faţă de 476 CP. Despre puterea mai mare de încărcare nici nu mai menţionăm, pentru că nu e relevantă în duel. Kia e şi cu aproape 200 kg mai grea decât Tesla şi e oarecum clar din start că ar trebui să câştige, chiar dacă greutatea mai mică a Teslei ar putea juca un rol, mai ales că duelul e unui cu întoarcere la 180 grade, unde contează şi manevrabilitate.
Totuşi, Kia EV6 GT învinge clar şi repetat. Iar asta arată foarte clar rezultatele investiţiilor coreenilor în maşini electrice in ultimii ani. Şi anume că modelele lor printre cele mai avansate la ingineria sistemului de propulsie, nu doar la design. Şi, desigur, toate aceste modele folosesc platforme dedicate maşinilor electrice, nu doar adaptări ale unor platforme convenţionale.
Vezi mai jos lupta acestor două modele avansate ca şi tehnologie din lumea maşinilor electrice.
0
17,279
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!