(VIDEO) O echipă de ingineri din Slovacia şi Cehia au creat o nouă maşină electrică, Patak, cu aspect de maşină sport clasică, din anii 1930

6 Octombrie 2023, 12:22
Redacţia PiataAuto.md
Ideea de a avea maşini compacte şi joviale în oraş are o atractivitate constantă, mai ales după ce descoperi agilitatea, libertatea şi costurile mici pe care o asemenea maşină ţi le poate garanta. Odată cu popularizarea maşinilor electrice, au apărut multe maşini compacte, de până la 450 kg greutate de obicei, care să se poată califica drept cvadricicluri şi să poată beneficia de multe facilităţi, inclusiv de dreptul de a fi conduse de la 16 ani în multe ţări. E suficient aici să amintim de Citroen Ami, clona lui Fiat Topolino, Squad Solar sau Microlino. Dar toate acele maşini au forme care amintesc fie de un ou, fie de un cub. Slovacii de la Patak Motors, însă, au creat acum o maşină din aceeaşi categorie, dar care are un aspect de maşină sport retro din anii 1930!
Maşina are numele de Patak Roadster şi a fost creată de o echipă de ingineri şi designeri, preponderent din Slovacia, dar şi câţiva din Cehia. Slovacul Andrej Hulala e liderul echipei şi cel cu ideile şi iniţiativa, el având experienţă de pilot de curse şi visând din copilărie să creeze o maşină proprie. Coechipierul său Michal Vrsek e inginer care a muncit pentru clienţi precum VW, Porsche, Nissan, Volvo, Renault, Citroen şi Peugeot. Iar Norbert Klement e un soi de constructor-şef, omul care are grijă să spună dacă o construcţie va rezista cu adevărat în viaţa reală, întrucât a participat la construcţia de vehicule pentru raliul Dakar. Iar designul a fost contractat la cehii de la Evektor, o companie producătoare de avioane, care are şi un studio de design industrial. Şi în fine, sistemul de propulsie electrică a fost dezvoltat în colaborare cu Universitatea Tehnică din Praga.
Foto: Echipa celor de la Patak Motors

Slovacia are astăzi o industrie auto extraordinar de puternică, producţia de automobile cuantificând 54% din industria sa, şi 13% din PIB! Deci, creatorii acestei idei au putut găsi oameni talentaţi şi studiouri sau furnizorii de care au avut nevoie în Slovacia şi Cehia. Iar de curând au prezentat maşina lor în Slovacia deja într-o formă pregătită pentru producţia de serie, care ar urma să înceapă după teste de siguranţă, validare şi omologare. De fapt, omologarea la nivel naţional a avut deja loc în august 2023, aşa că următoarele etape birocratice ar trebui să treacă repede.
Noul Patak Roadster are tot 450 kg greutate, pentru a se încadra în segmentul cvadriciclurilor, ce pot fi conduse de la 16 ani în multe ţări europene. Are 3,36 m lungime, 1,40 metri lăţime şi doar 1,36 înălţime, cu un centru de greutate coborât şi proporţii de roadster tipic din anii 30.
Maşina are şi roţi cu spiţe, tipice acelor ani. În acest caz, roţile înguste îl ajută să fie mai eficient în consum, iar construcţia cu spiţe dă un avantaj în costul mai mic de producţie. Frânele, însă, sunt pe discuri, nu pe tamburi, şi au şi ABS. Există şi centuri de siguranţă standard, în 3 puncte.
Aşadar, maşina e o decapotabilă cu două locuri, fără acoperiş. Roţile sunt neacoperite cu vreo aripă, ceea ce ar putea stropi pasagerii, mai ales că cei din urmă au un parbriz minuscul.
Există şi o ipostază cu acoperiş textil, şi cu parbriz mai mare, aceasta din urmă având şi aripi mici montate pe roţi.
Maşinuţa electrică e propulsată de un electromotor sincron cu magnet permanent, de 15 kW, sau 20 CP, care poate furniza în reprize scurte şi o putere dublă de 30 kW. Maşina e limitată la 130 km/h, iar bateria e una de doar 10 kWh capacitate. Aceasta promite să asigure, însă, 100 km de autonomie.
Mai există şi o versiune cu baterie mai mare, de 20 kWh, care va garanta o autonomie de 250 km, ceea ce înseamnă cumva că ar avea un consum mai mic.
În fine, pentru cei mai conservatori, slovacii vor produce şi o versiuni cu motor pe benzină de putere identică de 20 CP, cu 1 cilindru, în 4 timpi. Acea maşină va consuma 5,6 litri/100 km şi va avea o viteză maximă mai mică, de 125 km/h, beneficiind şi de o cutie automată cu raport continuu.
Versiunea pe benzină va porni de la 16.900 euro, iar cea electrică — de la 22.900 euro pentru versiunea cu baterie mai mică şi 25.400 euro pentru cea cu baterie mai mare. Producţia de serie e planificată să aibă loc în Slovacia, cu începere din august 2024.
Vezi mai jos şi un video publicat de curând de slovaci cu noua lor maşină.
0
5,199
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!