(VIDEO) Trei elveţieni vor să ajungă cu un camion electric solar, construit de ei, pe vârful celui mai înalt vulcan din lume, la aproape 7000 metri altitudine

6 Octombrie 2023, 20:05
Redacţia PiataAuto.md
În lumea noastră mai există recorduri greu de atins pentru vehicule, unde încă se mai duce o luptă intensă pentru fiecare nou record, care-l doboară pe cel anterior măcar cu câţiva metri. Cel mai intrigant din acestea e recordul pentru cea mai mare altitudine la care a putut ajunge vreun vehicul. Toate ultimele recorduri, din ultimele decenii au fost stabilite în acelaşi loc de pe planetă, pe vulcanul Ojos del Salado din Chile, cel mai înalt vulcan activ din lume, vârful căruia ajunge la 6.893 metri altitudine! Ei bine, acum trei elveţieni, prieteni din copilărie, vor să ajungă chiar pe piscul muntelui cu un camion electric construit de ei!
Provocarea de a ajunge la o altitudine atât de mare e dată şi de terenul dificil, muntos, dar şi de aerul excepţional de rarefiat la altitudini de peste 5-6 mii metri. Motoarele cu ardere internă au astfel mult mai puţin aer pe care să-l tragă prin admisie şi se aleg cu o putere redusă substanţial la motoare lor. Aparent, vehiculele electrice ar putea fi avantajate, doar că vulcanul se află în pustietate, unde nu există reţele electrice, iar la câtă energie e necesară pentru urcarea abruptă a unei asemeni altitudini, nicio baterie actuală n-ar putea stoca atâta electricitate.
În anul 2007, un Suzuki Samurai fabricat în 1986 a marcat un record notoriu pe acest vulcan din Chile, atingând altitudinea de 6.688 metri. În anul 2014 camion Zetros a marcat un record la clasa camioanelor, ajungând la 6.675 metri altitudine, cu doar 13 metri mai jos decât acel Suzuki. În anul 2017, un camion MAN 6x6 a reuşit să doboare acel record al lui Zetros, ajungând la 6.690 metri altitudine, doborând totodată şi record lui Suzuki. Însă bucuria n-a durat mult, pentru că-n 2019 două camioane Unimog au marcat recordul mondial care mai e valabil şi azi, ajungând la 6.694 metri altitudine, deci cu 4 metri mai sus.
Foto: Camioanele Unimog, care au marcar recordul actual

Pentru a stabili un record mondial, elveţienii de acum ar trebui să depăşească această cifră de 6.694 metri, urcând mai sus. În acelaşi timp, vârful vulcanului e la 6.893 metri altitudine, deci 199 metri mai sus decât actualul record mondial. Terenul e mult mai abrupt şi dificil în ultimii 200 metri, dar elveţienii spun că vor să atingă vârful absolut acum, astfel, încât nimeni să nu mai poată doborî recordul lor pe acest munte.
Şi cei trei elveţieni, David şi Patrick Koller şi David Proeschel, toţi fiind prieteni din copilărie, vor să marcheze acest record mondial absolut tocmai cu un camion electric, pe care tot ei l-au construit pe parcursul ultimilor 4 ani.
Camionul e unul 4x4, fiind propulsat de două electromotoare, cu o putere totală de 240 kW, sau 326 CP. Electricitatea pentru acele motoare va fi stocată într-o baterie de 90 kWh.
Bineînţeles, această capacitate va fi insuficientă pentru a urca muntele complet, de aceea camionul a fost echipat cu panouri fotovoltaice. O suprafaţă de 8 m2 e permanent montată pe el, dar atunci când staţionează, echipa va mai întinde alte panouri suplimentare, aducând suprafaţa totală la 42 metri pătraţi.
Puterea totală a panourilor ajunge la 7,4 kW, iar elveţienii sunt că în 5 ore de soare prielnic la maxim ar putea genera electricitate pentru 150 km. Sună foarte optimist, or, în 5 ore la 7,4 kW panourile ar genera un maxim de 37 kWh, iar dacă ar fi ca acest camion să aibă nevoie de doar atâta energie pentru 150 km, ar însemna să aibă un consum de doar 24,7 kWh/100 km, ceea e mult prea puţin, mai ales în condiţii de urcare în munte. Dar, chiar dacă va dura mult mai mult încărcarea şi va trebui făcută mai des, camionul tot ar putea să-şi ducă misiunea la bun sfârşit.
Camionul a fost deja urcat într-un container şi se îndreaptă spre America de Sud în acest moment. Călătoria propriu-zisă ar urma să înceapă în noiembrie, fiind întreruptă de o perioadă de aclimatizare a echipajului cu altitudinea. Atingerea vârfului suprem ar urma să aibă loc cel târziu la începutul lui ianuarie. Elveţienii vor fi însoţiţi şi de un producător de film, pentru a crea şi un documentar în rezultatul recordului lor.
Vezi mai jos şi un video în care cei trei elveţieni îşi prezintă planurile grandioase.
0
2,973
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!