(VIDEO) Un camion electric Tesla Semi a fost condus de Jay Leno, alături de inginerul care a lucrat la el, dezvăluind detalii curioase ale acestuia

3 Octombrie 2023, 13:38
Redacţia PiataAuto.md
Deşi a prezentat camionul său electric acum un an, Tesla încă mai ţine în secret multe din datele tehnice şi din ingineria lui Semi, iar datele realiste care apar în mediu public vin mai mult de la clienţi ţi iniţiative de monitorizare a acestor date din viaţa reală. Acum, însă, un camion Tesla Semi a fost condus de renumitul entuziast de maşini clasice şi inginerie Jay Leno, iar alături de el a călătorit şi Dan Priestley, inginer la Tesla, care a lucrat la camionul electric. Iar la început a vorbit şi Franz von Holzhausen, designer şef la Tesla. Iar asta a făcut ca cei doi să dezvăluie şi informaţii curioase despre noul camion.
În primul rând, cei doi au reconfirmat atenţia enormă la aerodinamică pe care Tesla a acordat-o pentru camionul său electric. Producătorul s-a inspirat de la forma picăturii de apă, declarată drept forma aerodinamică perfectă încă acum 100 de ani, de oameni precum românul Aurel Persu, sau austriecii Paul Jaray şi Edmund Rumpler. Acelaşi principiu aerodinamic a fost aplicat şi la camionul electric Tesla Semi, designerii mai inspirându-se şi din trenurile japoneze de mare viteză Shinkansen şi continuatoarele lor.
În rezultat, coeficientul aerodinamic al unui camion Tesla e de circa 0,4, faţă de 0,8-0,9 cât au alte camioane, de obicei, după cum declară inginerul Tesla! Iar asta inevitabil ajută enorm în eficienţă de consum şi autonomie.
Aşa cum ştiam şi înainte, camionul Tesla are două punţi propulsate de electromotoare, cele spate, doar că acestea au reductor cu raport de transmisie diferit, astfel încât un din punţi propulsează la viteză mai mică, în timp ce cealaltă intervine la viteză mai mare, păstrând eficienţa astfel.
Ceea ce nu era anunţat şi a fost dezvăluit acum e că puterea totală disponibilă în sistemul de propulsie e de tocmai 1.500 CP, deci aproape dublu faţă de cele mai puternice camioane diesel din acest moment. Dar cei de la Tesla spun că ei ajustează de facto puterea la valori mai mici, practic oricât consideră cumpărătorul că vrea, pentru a păstra şi o eficienţă bună în consum.
Sistemul de baterii funcţionează deja la o tensiune cuprinsă între 800 şi 1.000 volţi, deci dublu faţă de automobilele Tesla, pentru a putea asigura puterea mult mai mare. Inginerul n-a anunţat greutatea bateriilor, dar spune că sarcina utilă rămâne practic identică celei de pe camioanele diesel. Tot el mai spune că bateria, fiind atât de mare, are o masă termică proprie mare, ceea ce-i permite să nu necesite încălzire când afară e rece şi camionul înaintează. Un răspuns similar cu masa termică proprie mare l-am obţinut de la compania Heat Aerospace, care pregăteşte avionul electric ES-30 de primul zbor cu pasageri.
Camionul are suspensie pe aer cu gardă la sol ajustabilă şi frâne pe aer similare celor din camioanele obişnuite, iar asta pentru că trebuia să fie compatibil şi cu remorci de orice tip. Frâna, apropo, e drive-by-wire, deci acţionată prin pedală, dar pedala nu are o legătură mecanică, cu sistemul de frânare. Apropo, camionul alunecă în spate acum când demarează în rampă, o problemă pe care inginerii promit să o rezolve cu un sistem hill-hold cât de curând.
Camionul are doar cabine pentru condus de zi, la distanţe nu foarte lungi, dar va apărea şi o cabină cu mai mult confort la interior, pentru înnoptări şi distanţe mai lungi. Ecranele sunt de pe Tesla Model 3 şi Model Y. Apropo, în filmarea materialului de mai jos se remarcă foarte multe vibraţii în cabină, inclusiv caroseria pare să se mişte din încheieturi, mai ales când camionul nu are o remorcă.
Foto: Cabina actuală are mult spaţiu de rezervă la posterior, care va fi utilizat pentru viitoarea cabină mai mare

În video a fost tractată şi o remorcă, cu alt camion Tesla Semi pe ea, iar inginerul spune că totul împreună avea o masă totală de 67.000 lb, deci echivalentul a 30,4 tone.
Tot inginerul spune că au fost fabricate deocamdată doar câteva zeci de camioane, pentru că acestea mai sunt urmărite şi testate, înainte de a se porni linia de asamblare la scară mare.
Apropo, raza de bracaj a camionului e impresionant de bună, comparabilă cu un autoturism Tesla!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
3,921
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!