Australienii au ajuns la un ritm de instalare a panourilor fotovoltaice echivalent cu jumătate de reactor de la Cernavodă pe lună

4 Noiembrie 2023, 23:16
Redacţia PiataAuto.md
În ultimele săptămâni Australa este foarte des subiect de ştiri prin recordurile repetate pe care le atinge la producţia de electricitate pe baza panourilor fotovoltaice instalate pe casele oamenilor. Producţia record se datorează numărului mare de panouri instalate pe parcursul ultimului an şi faptului că în emisfera sudică acum e perioadă în care vara abia vine, iar unghiul de incidenţă al soarelui e tot mai bun până la solstiţiul din decembrie. Ei bine, acum australienii au publicat ultimele cifre ale ritmului de instalare a panourilor fotovoltaice pe acoperişurile caselor. Iar aceste cifre sunt pur şi simplu fabuloase, şi arată că australienii au intrat într-o adevărată febră de instalare a panourilor, ajungând să adauge acum echivalentul a aproape jumătate de reactor de la Cernavodă în fiecare lună!
Comparaţia cu România e foarte relevantă din perspectiva numărului populaţiei apropiat, or, Australia are 25,7 milioane de locuitori, o cifră relativ apropiată de cea a României. Ei bine, în luna octombrie 2023 în toată Australia s-au instalat panouri fotovoltaice ce însumează 289 MW putere! Pentru comparaţie, asta înseamnă 44,5% din puterea de 650 MW a unui reactor de la Cernavodă. Cu specificarea de rigoare că panourile solare produc electricitatea intermitent, bineînţeles, motiv din care Australia investeşte atât de mult în centrale de baterii.
Pe parcursul anului 2023, în nicio lună ritmul de instalare a panourilor fotovoltaice n-a scăzut sub 200 MW şi o oscilat la o medie de 260 MW. Puterea totală a panourilor instalate în 10 luni ale anului 2023 ajunge la peste 2,55 GW, iar întrucât lunile noiembrie şi decembrie sunt de obicei marcate de cea mai intensă perioadă pentru acestea, autorităţile australiene estimează că anul 2023 va doborî toate recordurile anterioare şi va depăşi cifra de 3,3 GW de putere adăugată într-un singur an.
Şi aici vorbim doar pe panourile fotovoltaice instalate pe acoperişurile caselor sau clădirilor rezidenţiale şi de birouri, nu de parcurile mari fotovoltaice. E curios că au crescut mult instalaţiile de sub 10 kW, între 8 şi 10, dar şi cele care se apropie de 15 kW. Practic, asta denotă că şi cei care considerau că au prea puţin spaţiu pe acoperiş, au decis să pună panouri oricum, iar cei care abia acum au luat decizii vin din start cu predispunerea fermă de a acoperi la maxim suprafaţa.
Deci, e clar, australienii nu mai trebuie convinşi să-şi investească proprii bani pe panouri, primele 10 luni indicând o creştere de 17% faţă de perioada similară a anului trecut. Şi chiar dacă acum re doboară recorduri şi s-au produs şi cazuri de supraputere cu deconectare de la reţea, numărul imens de centrale de baterii contractate şi chiar o centrală de producţie a hidrogeului, pentru a putea asigura stocarea şi diversificarea sarcinilor în reţea îi fac pe proprietarii de case să aibă încredere în achiziţia de noi panouri şi-n faptul că reţeaua electrică a ţării lor va fi gestionată corect. Iar într-un asemenea ritm, ţara va ajunge în doar câţiva ani la 100% energie regenerabilă, chiar mai devreme decât şi-a produs iniţial.
0
9,658
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!