China şi Europa au instalat capacităţi record de panouri fotovoltaice şi turbine eoliene în 2023

30 Noiembrie 2023, 20:52
Redacţia PiataAuto.md
Ritmul în care au ajuns să se construiască parcuri fotovoltaice şi eoliene în lume e unul fără precedent, cu noi şi noi recorduri doborâte la fiecare câte luni, iar uneori şi săptămâni. Acum, cu doar o lună rămasă până la sfârşit de an şi cu o listă clară de proiecte care vor fi finalizate în timpul rămas, statisticile arată că în toate regiunile lumii s-au marcat recorduri formidabile. Cea mai impresionantă cifră o demonstrează China, însă, raportat la numărul populaţiei sale, şi Europa a avut o performanţă admirabilă.
Astfel, China va încheia anul 2023 cu un parcuri fotovoltaice şi eoliene, atât terestre, cât şi maritime, care însumează 230 GW capacitate instalată! E o cifră extraordinar de mare, pe care, dacă o comparăm cu reactoarele de la Cernavodă, de 650 MW fiecare, obţinem echivalentul a 353 de reactoare nucleare. Şi chiar dacă luăm în calcul un randament de circa 23% la fotovoltaice şi circa 45% la eoliene, tot obţinem echivalentul a circa 125 de reactoare de la Cernavodă, instalate într-un singur an prin parcuri fotovoltaice şi eoliene!
China produce anual şi consumă în prezent cam 8.500 TWh de electricitate. Cele 230 GW de putere instalată de noi parcuri fotovoltaice şi eoliene, la un randament mediu anual de 35%, produc circa 705 TWh de electricitate, deci circa 8,2% din consumul total al ţării. Doar că trebuie să ne amintim că e vorba de capacităţi noi instalate într-un singur an, care se adaugă celor existente anterior, iar ritmul de instalare de noi parcuri fotovoltaice, eoliene, dar şi de construcţie de noi hidrocentrale, e unul care urmează să devină şi mai intens în următorii ani.
Astfel, în doar câţiva ani China ar toate şansele să se transforme dintr-o ţară ce-şi producea două treimi din electricitate prin centrale de cărbune într-una care-şi va produce toată energia regenerabil sau cel puţin cu zero CO2, inclusiv energia suplimentară necesară trecerii complete la maşini, camioane şi autobuze electrice! China are în prezent în construcţie şi 21 de centrale nucleare, şi totodată construieşte hidrocentrale prin pompare, 75% din hidrocentralele de acest tip aflate în proces de construcţie aflându-se în China.
Foto: Hidrocentrală prin pompare, pentru stocarea energiei regenerabile, construită în China

Ei bine, din fericire şi Europa are un ritm similar în instalarea de panouri fotovoltaice şi eoliene, urmând să încheie anul 2023 cu o cifră de 75 GW a puterii instalate pentru ceea ce s-a construit în acest an. Dacă raportăm că Uniunea Europeană are o populaţie de 448 milioane locuitor, iar China are 1,42 miliarde, deci un raport de 3,17:1, atunci cei 75 GW de putere instalată în Europa ar echivala cu 237,75 GW de putere instalată la mărimea populaţiei Chinei, ceea ce confirmă că Europa şi China ţin practic acelaşi pas de dezvoltare a energiei regenerabile.
SUA are un ritm ceva mai diminuat, urmând să încheie anul cu 40 GW de putere instalată, însă situaţia se va îmbunătăţi considerabil în anul 2024, mai multe proiecte mari urmând să fie finalizate pe parcursul anului viitor.
1
5,162
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!