Lucid a lansat noul Gravity, SUV-ul electric cu peste 700 km autonomie şi cu cea mai avansată inginerie din câte există astăzi în lume

16 Noiembrie 2023, 20:11
Redacţia PiataAuto.md
Lucid a lansat astăzi multaşteptatul său SUV electric, Gravity, care e doar al doilea model al mărcii după Lucid Air şi care urmează să deschidă un nou capitol de succes major pentru producătorul american. Cu toţii aşteptam un model cu inginerie consistentă de la Lucid, judecând după Air, dar parametrii dezvăluiţi acum au întrecut orice estimări şi-l plasează imediat drept SUV-ul electric cu cea mai avansată inginerie din câte există astăzi în lume! Iar pe deasupra şi cu un coeficient aerodinamic record pentru SUV-urile mari, de doar 0,24!
Aşa cum aşteptam, noul Lucid Gravity va face uz de aceleaşi motoare electrice şi combinaţii dintre ele ca şi sedanul Air, în toate cazurile fiind vorba de motoare cu inginerie proprie, cu răcire avansată, compacte în formă şi extrem de puternice şi eficiente. Dar platforma SUV-ului e una nouă, separată, nefiind doar o adaptare de pe cea a sedanului.
Designerii Lucid au reuşit să-i asigure SUV-ului un coeficient aerodinamic formidabil de doar 0,24. În lumea SUV-urilor există doar exemple de modele mai mici care au minim 0,23, dar în segmentul SUV-urilor mari nimeni nu are mai jos de 0,25. Lucid, însă, a reuşit imposibilul, asigurând un coeficient care ar fi considerat bun chiar şi un la un coupe suplu, nemaivorbind de un SUV atât de mare!
Asta îl va ajuta enorm în eficienţa de consum şi-n obţinerea unei autonomii mai mari. Versiunea cea cu cea mai mare autonomie va garanta 440 mile în ciclu mai strict EPA, ceea ce înseamnă 708 km autonomie, testată mult mai aproape de viaţa reală.
Noul Lucid Gravity face uz de arhitectură de 900 volţi, sărind din start peste toate SUV-urile electrice germane la acest capitol, care încă se mai joacă cu 385-400 volţi. Lucid nu s-a oprit nici măcar la 800, şi a mers direct la 900 volţi, la fel ca şi sedanul Air. Iar asta permite o putere mult mai mare de încărcare şi descărcare a bateriei spre electromotoare. Acceleraţia de la 0 la 96 km/h, sau 60 mile la oră, durează doar 3,5 secunde, în ciuda dimensiunilor imense! Iar sarcina utilă de la bord e de peste circa 675 kg.
Iar încărcarea se face atât de rapid, încât 320 km de autonomie sunt adăugaţi în doar 15 minute, dacă automobilul e conectat la o priză fast charge de 350 kW. E clar, deci, că Gravity e un SUV conceput inclusiv pentru confortul fără bătăi de cap la drum lung, cu întreaga familie, oricât de mare ar fi ea, pentru că are 3 rânduri de scaune la bord.
Maşina e burduşită şi cu tehnologii la bord, începând de la planşa de bord cu display OLED, până la tot ce-ţi poţi imagina şi dori de la o maşină electrică modernă. Totul e făcut mult mai consistent atât la dotările şi tehnologiile interioare, cât şi la inginerie, decât orice model german comparabil şi evident decât Tesla Model X, care are deja ani buni de când e pe piaţă. Şi, bineîneţeles, nici un model chinez nu echivalează ingineria de 900 volţi şi parametrii acestui SUV, deci suntem îndreptăţiţi să spune cât se poate de obiectiv că astăzi Lucid Gravity e cel mai avansat SUV electric din lume la nivel de inginerie şi consistenţă!
Şi cât am putea estima că va costa un Lucid Gravity? Poate 150-200 mii dolari? Nu, mult mai puţin, neaşteptat de puţin chiar, la cât costă acum maşinile în lume! Preţurile vor porni de la 80 mii dolari SUA, pentru un SUV atât de mare! Nu mai are nicio noimă să priveşti spre Mercedes EQS SUV, deci, şi încă multe alte modele concurente. La 80 mii şi o autonomie atât de mare, maşina asta are toate şansele să ia clienţi şi de la modelele premium cu motoare pe combustie!
Deci e unul din acele cazuri în care consistenţa acestei maşini chiar fascinează profund!
0
14,704
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!