O echipă de studenţi a marcat recordul mondial de viteză la ambarcaţiuni electrice, depăşind toate iahturile electrice existente

3 Noiembrie 2023, 16:37
Redacţia PiataAuto.md
O echipă de studenţi ai universităţii Princeton din SUA a reuşit să marcheze recordul mondial pentru ambarcaţiunile electrice, atingând o viteză medie de 99 noduri, echivalentul a 183 km/h. Recordul a fost atins pe lacul Townsend din Greensboro, Carolina de Nord.
E şi mai curios că recordul a fost atins cu o barcă modificată manual de grupul de studenţi pentru a beneficia de propulsia electrică, iar ambarcaţiunea creată de studenţi a atins o viteză mai mare decât toate iahturile curente electrice, dar a depăşit totodată şi recordul anterior, marcat de o ambarcaţiune sportivă Jaguar Vector în 2018, când aceasta a atins 142 km/h.
Studenţii au luat la bază o barcă planoare deja existentă şi au montat un electromotor trifazic de 150 kW, sau 204 CP pe ea.
Studenţii au calculat exact cât de mare ar trebui să fie bateria pentru a reuşi recordul, prin traversarea unui lac în ambele direcţii, iar pilotul John Peeters, care s-a aflat la cârmă, a condus-o cu o viteză de 178 km/h într-o direcţie. Când a văzut că mai are suficientă baterie, a forţat barca şi mai mult în calea sa întoarsă, atingând 188 km/h. Pentru că la recordurile mondiale de viteză contează media ambelor direcţii, cifra oficială a fost calculată la 183 km/h.
Tinerii ar mai fi încercat să-şi îmbunătăţească timpul, dar axul elicei s-a rupt în vâltoarea recordului în ultimii metri de navigare, aşa că alte încercări n-au putut fi repetate. Aceştia îşi doresc, însă, să-şi doboare propriu record în curând, după ce vor repara barca.
De curând, o altă barcă electrică a stabilit un record mondial la distanţa navigată timp de 24 ore, parcurgând 777,8 km timp de 24 ore, cu multe încărcări. Viteza de navigare acolo a fost, însă, doar de circa 50 km/h. Deci, ceea ce au reuşit tinerii studenţi e remarcabil în lumea ambarcaţiunilor, mai ales că aceşti tineri sunt viitori ingineri care vor ajunge să inoveze mai departe.
0
2,416
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!