(VIDEO) Un cal a fost pus pe un stand dinamometric, pentru a afla câţi cai-putere poate dezvolta

25 Noiembrie 2023, 10:06
Redacţia PiataAuto.md
Prin părţile noastre, folosim noţiunea de cal-putere pentru a exprima puterea dezvoltată de maşini şi motoarele lor, deşi într-o mare parte a lumii noţiunea de kW e mai răspândită deja, inclusiv din cauza diferenţei de circa 1% între caii-putere mecanici, mai folosiţi în SUA, şi cei metrici, mai folosiţi în Europa. Şi cumva există percepţia că un cal-putere ar reprezenta forţa dezvoltată de un singur cal, însă istoria acestei asocieri e inexactă şi mai degrabă mitologică, prin urmare e cât se poate de clar că un cal nu dezvoltă neapărat o putere de 1 CP. Dar cât, atunci?
Autorii unui canal de YouTube şi-au dorit să afle asta în cel mai ştiinţific mod pe care şi l-au imaginat — punând un cal adevărat pe un stand dinamometric, încercând să obţină o cifră a cailor putere dezvoltaţi de acesta.
A fost nevoie de ales un cal din cei specializaţi în tractări, cu mai multă forţă în el. Apoi a fost nevoie de ales un mecanism care să poată transforma mişcare lineară a calului într-un rotativă, care să poată fi plasată pe un dinamometru.
S-a ales o serie de roţi dinţate, conectate la puntea faţă a unui Civic, pentru ca roţile să transmită acea putere standului de sub ele. Şi calul a tras apoi de câteva ori funia care învârtea roţile.
Rezultatul final a fost curios. Calul a dezvoltat o forţă de 5,7 CP, ceea ce confirmă ipoteza că noţiunea de cal-putere nu reflectă tocmai exact puterea unui singur cal.
Vezi întregul experiment în video-ul de mai jos.
2
127,300
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!