(VIDEO) Volvo a dezvăluit noul EM90, un van electric uriaş cu atmosferă de sufragerie la bord şi o autonomie de peste 700 km

12 Noiembrie 2023, 23:31
Redacţia PiataAuto.md
Volvo a dezvăluit în sfârşit modelul EM90, un van electric pe care Volvo l-a tot anunţat şi prefaţat de ceva vreme încoace. Tehnic vorbind, modelul se bazează pe platforma lui Zeekr 009, model care aparţine aceluiaşi grup Geely care deţine şi Volvo, dar suedezii au depus un efort uriaş de a-şi prezenta modelul cu multă inspiraţie, încât acesta a căpătat o identitate aproape scandinavă. Chiar marele şef Volvo, Jim Rowan, a fost cel care a filmat un spot iscusit, în care prezintă filosofia noului model electric.
Maşina e în primul rând dedicată ambianţei de interior. Scaunele par a fi fotolii de sufragerie, există un display mare pe centru ce creează ambianţa unei săli de cinema sau sufragerie de acasă, există şi un acoperiş panoramic mare şi, desigur, e vorba şi de spaţiu imens.
Volvo EX90 e un van cu 6 locuri, nu cu 7 sau mai multe, însă sunt 6 locuri desăvârşite, pentru un confort absolut. Scaunele din rândul doi, de exemplu, au un strat de profilare şi absorbţie de 120 mm, pentru a asigura confortul suprem. Tot ele dispun şi de funcţie de masaj, încălzire şi ventilare.
Pe dinafară, Volvo EM90 e cât se poate de rectangular în forme, moştenind dimensiunile de bază de la Zeeker 009, dar acestea fiind totuşi retuşate să amintească de EX90, pentru a se încadra în filosofia de design Volvo. Vor fi disponibile doar 4 culori exterioare, însă.
Dimensiunile imense i-au permis maşinii să adăpostească o baterie uriaşă de 116 kWh, care poate fi încărcată de la 10 la 80% în doar 30 minute. Asta înseamnă, însă, o putere medie de încărcare de circa 162 kW, ceea ce înseamnă, cel mai probabil, că maşina va începe încărcarea la o putere mai mare şi o va reduce pe parcursul încărcării.
Bateria de 116 kWh va asigura şi o autonomie de 738 km în ciclul de măsurare CLTC din China, pentru că acolo se lansează întâi. Însă măsurătorile chinezeşti sunt foarte optimiste, iar faţă de acestea estimările WLTC sunt de obicei cu circa 15% mai mici, iar cele din SUA ale EPA chiar şi cu 35% mai mici. Asta înseamnă că autonomia WLTC ar putea fi de circa 625 km, iar cea în ciclu EPA de circa 480 km.
Noul Volvo EM90 va fi propulsat de un electromotor de 200 kW, adică 272 CP, care-l va ajuta să accelereze de la 0 la 100 km/h în 8,3 secunde. Aceasta e deocamdată singura opţiune de motor, iar modelul va fi lansat, aşa cum spuneam mai sus, doar în China iniţial, urmând să fie disponibil în alte părţi ale lumii ulterior.
Vezi mai jos şi video-ul în care şeful Volvo prezintă noul model electric al companiei sale.
1
13,387
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!