Producătorul ceh Tatra va livra un nou camion 8x8, care va transporta turiştii pe gheţarii din Islanda

29 Decembrie 2023, 21:37
Redacţia PiataAuto.md
La final de an, producătorul ceh de camioane Tatra anunţă că are de îndeplinit o comandă super specială, de care e mândru în mod deosebit. Acesta va construi un nou camion Phoenix cu tracţiune 8x8 pentru Islanda, viitorul Tatra urmând să transporte turiştii veniţi în Islanda pe gheţarii acestei ţări, în cele mai izolate regiuni.
Ceea ce vedem în acest imagini, totuşi, nu e noul camion, care trebuie abia fabricat, ci un camion precedent, livrat acum câţiva ani. O companie islandeză, pe nume Sleipnir, a venit cu ideea de a transforma camioane mari într-un soi de autobuze turistice, iar toată munca de transformare era făcută chiar de ea, în propriul atelier, la ideea şi conceptul fondatorului companiei.
Cei de la Sleipnir au creat primul asemenea vehicul pe baza unui şasiu al unui camion de pompieri din SUA, a unei cabine de camion Volvo şi a unui motor Caterpillar. A ieşit un camion bizar şi spectaculos, despre care noi am scris acum doi ani.
Foto: Primul camion tranformat în autobuz, cu cabină Volvo

Apoi, întrucât aveau nevoie de noi vehicule pentru turişti, aceştia au decis să taie din munca titanică şi îndelungată de cârpire a bucăţilor de diferite vehicule şi au ales să cumpere un camion Tatra, pe care l-au modificat doar pe partea de structură superioară, ca să-l transforme în autobuz şi i-au montat anvelope mai late, ca să aibă susţinerea necesară pe gheţar. Şi despre el am scris acum aproape doi ani.
Iar acel camion Tatra a funcţionat şi mai funcţionează şi azi ireproşabil în Islanda. Are un motor răcit cu lichid, de origine Paccar, cu 530 CP, identic cu cele pe care Tatra le instalează pe camioanele Phoenix.
Şi acum, la final de 2023, cei de la Sleipnir au decis că numărul de turişti a crescut şi au nevoie de un nou vehicul să-l adauge în gama lor. Iar alegerea a fost făcută datorită experienţei de exploatare din ultimii ani. Islandezii şi-au dorit acum un camion Tatra practic identic cu ceea ce au deja în operare, cu acelaşi motor şi cu aceeaşi configuraţie 8x8 cu legendarele punţi articulate Tatra.
Producătorul ceh, fireşte, s-a simţit onorat că o asemenea comandă, pentru un camion care operează în una din cele mai dificile regiuni din lume şi-n condiţii cu adevărat speciale şi dure, a venit tot la Tatra, şi nu doar datorită reputaţiei din auzite despre calităţile camioanelor Tatra, ci în urma exploatării unui alt camion identic vreme de mai mulţi ani deja!
Şi acum construcţia suprastructurii va fi făcută de Sleipnir în Islanda. Însă fabrica cehă va face o cotă mai mare de personalizări direct la fabrică, inclusiv va monta anvelopele speciale şi va pregăti şi cabina şi şasiul, cu tot cu cablajele necesare, pentru ca instalarea suprastructurii în Islanda să fie o operaţiune simplă şi uşoară. Aşa că în 2024 urmează construcţia acestui camion nou Tatra, care va transporta mii de turişti anual prin pustietăţile îngheţate ale Islandei, acolo unde tracţiunea pe minim 4 punţi e necesară pentru a putea trece peste crăpături imense de gheţari, având cât o punte suspendată pe rând în aer.
0
17,718
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!