Un Porsche 911 a marcat recordul mondial de altitudine, folosind combustibil sintetic şi urcând mai sus decât camioanele Unimog

7 Decembrie 2023, 12:58
Redacţia PiataAuto.md
Un Porsche 911 cu totul special, creat în secret acum un an de către cei de la Porsche prin instalarea unor axe portante şi transformarea lui într-un adevărat offroader, a reuşit să marcheze acum recordul mondial de altitudine, ajungând pe renumitul cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado, din Chile, până la o altitudine de 6.734 metri. Mai mult ca atât, motorul cu ardere internă al acestui Porsche a putut să ducă maşina până la o asemenea altitudine record folosind combustibili sintetici, produşi din energie eoliană la fabrica Porsche din Chile.
Combustibilii sintetici ai celor de la Porsche sunt sintetizaţi printr-un proces industrial prin care se captează CO2 din atmosferă, apoi se extrage hidrogenul din apă, iar ulterior atomii de carbon şi hidrogen ajung să formeze componenţa benzinei sau metanolului folosit drept combustibil. La arderea acestui combustibil într-un motor cu ardere internă, se emite exact acelaşi CO2 captat în procesul de producţie, deci nu se adaugă cantităţi noi de CO2.
Pentru stabilirea acestui record, maşina a fost condusă de pilotul Porsche din mai multe discipline de motorsport, Romain Dumas, tot el şi campion triplu în cursa de 24 ore de la Le Mans.
Urcare n-a fost simplă, întrucât la o asemenea altitudine densitatea aerului e de două ori mai mică, iar astfel motoarele cu ardere internă se luptă să poată trage suficient aer în admisie pentru a putea funcţiona. Pe lângă asta, şi temperatura a ajuns la -20 grade acolo.
În expediţia de marcare a recordului au participat două exemplare Porsche, aceleaşi două care acum un an urcaseră doar până la 6.007 metri altitudine pe acelaşi vulcan.
Între timp, maşinile au fost uşor îmbunătăţite, primind şi sistem de direcţie fără conexiune mecanică, deci cu comunicare doar electronică. Pe partea inferioară au primit un scut de protecţie ultra rezistent, care să le permită să alunece peste pietrele mai ascuţite fără deteriorări.
Astfel, una din cele două maşini a ajuns la 6.734 metri altitudine, doborând recordul anterior de altitudine, de 6.694 metri, stabilit în decembrie 2019 de către un camion Unimog, pe acelaşi vulcan, în cadrul unei expediţii în care cele două camioane au fost ultra-echipate, pentru cele mai dure provocări de offroad.
Iar acum, un Porsche 911 mult mai lejer modificat a reuşit să urce mai sus către vârful vulcanului decât acele camioane Unimog, şi le-a doborât recordul!
0
5,873
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!