(VIDEO) Condusul unei Tesla Model 3 LR Highland la -27 grade Celsius prin Norvegia, pe o distanţă de 1.000 km, arată unde excelează Tesla faţă de alte maşini electrice

21 Ianuarie 2024, 17:59
Redacţia PiataAuto.md
Tesla Model 3 a fost actualizat de ceva vreme şi a ajuns deja cam prin toate regiunile lumii în forma sa nouă. Aparent, maşina are doar mici deosebiri de design, însă Tesla acţionează de obicei ca o companie de soft şi modifică de mult mai multe ori consistenţa maşinilor sale acolo unde contează cu adevărat, şi mai rar interfaţa vizuală. Ei bine, de multe ori în ultimii ani spunem că Tesla excelează la unele capitole faţă de alte maşini electrice, datorită abordării sale profunde în eficienţă şi în tot ce se întâmplă în timpul mişcării, fără a lăsa nimic la voia întâmplării. Iar un episod de condus de 1.000 km prin Norvegia a unei noi Tesla Model 3 Long Range Highland la -27 grade Celsius a arătat foarte elocvent unde sunt acele capitole unde Tesla excelează.
În primul rând, youtuber-ul norvegian care a condus maşina avea scopul de a parcurge cât mai repede cei 1.000 km, ceea ce a însemnat că a pornit cu bateria la 100%, dar ulterior n-a încărcat decât până la 60% la staţii, pentru a petrece mai puţin timp acolo. Afară, însă, era aproape constant -27 grade Celsius, ceea ce ar fi pus în mari dificultăţi orice altă maşină electrică, atât în a-şi menţine propria baterie la o temperatură funcţională, sau a-şi menţine o minimă eficienţă în consum, cât şi a menţine o temperatură confortabilă în habitaclu.
Maşina electrică a avut un comportament exemplar în condiţii de -27 grade Celsius, însă! În primul segment a mers 255 km, cu o viteză medie de 107,7 km/h, iar aproape de priză şi-a precondiţionat bateria, reuşind să încarce cu 215-240 kW putere de fiecare dată, chiar şi la asemenea temperaturi!
Deci niciodată pe parcursul călătoriei, Tesla n-a lăsat bateria să ajungă la temperaturi critic de mici, sau de mari, şi a păstrat-o într-un interval perfect. Mai mult ca atât, încălzirea habitaclului la Tesla Model 3, la 27 grade, consuma în mediu 1,1 kW - cifră incredibil de mică, chiar şi pentru un sistem cu pompă de căldură, ca la Tesla. Secretul e că în faptul că Tesla poate direcţiona excesul de căldură de la baterie spre încălzirea habitaclului, evitând orice pierderi termice.
O asemenea cifră mică n-o consumă nici măcar maşinuţele mici electrice, iar Tesla mai are acum şi avantajul de a fi mai bine izolată fonic, şi odată cu asta şi termic, la interior. Deci, per total, avem de-a face deja cu o maşină electrică maturizată în soluţii, care nu mai are niciuna din problemele incipiente ale maşinilor electrice pe timp de frig.
Iar asta a făcut ca maşina să poată ajunge cu bine la final, într-un timp relativ scurt de puţin peste 10 ore, cu tot cu cele 7 opriri scurte la prize de încărcare.
Apropo, maşina a întâmpinat prize care aveau deja probleme la -27 grade Celsius, dar ea n-a avut niciuna.
Deci, cam aşa arată şi ar trebui să arate o maşină electrică în anul 2024, care a rezolvat deja toate problemele anterioare şi a găsit soluţii pentru toate provocările de climă rece, astfel încât acum excelează de-a binelea!
Vezi toată experienţa în cele două video-uri de mai jos.
1
26,727
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!