(VIDEO) Noile utilaje norvegiene, cumpărate recent de aeroportul Chişinău, şi-au arătat utilitatea în ninsorile de acum

10 Ianuarie 2024, 11:21
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva săptămâni, anunţam că aeroportul internaţional Chişinău a achiziţionat utilaje noi norvegiene de deszăpezire şi mentenanţă a pistei. Era vorba de utilaje Overaasen RS 400, fabricate de unul din cei mai experimentaţi şi respectaţi producători din acest domeniu, care are o istorie de peste 100 de ani şi care livrează autospeciale similare în aeroporturile situate în cele mai dificile condiţii geografice şi climatice din lume. Ei bine, acum, în ninsorile recente din Moldova, noile utilaje norvegiene şi-au arătat utilitatea.
Simplu vorbind, acestea au permis evitarea blocării funcţionării aeroportului din cauza nefuncţionării pistei. Chiar şi în condiţii de viscol intens, acestea au curăţat pista înainte de decolări şi aterizări, fapt care a generat unele întârzieri fireşti, însă a evitat blocajul total. Iar întârzierile, de fapt, au avut loc nu atât din cauza problemelor pe pistă, cât a imposibilităţii procedurii de degivrare a aeronavelor în condiţiile de ninsoare abundentă.
Secretul e în capacitatea mare a fiecărui utilat, de a curăţa 358 mii metri pătraţi pe oră. Acestea pot lua o poziţie unghiulară a utilajului de curăţate, astfel încât să asigure curăţarea unei porţiuni mari din lăţimea pistei, de până la 5,5 metri, iar în tandem, cele două utilaje cumpărate de aeroportul Chişinău pot curăţa împreună o mare parte din lăţimea pistei dintr-o mişcare, pentru curăţarea întregii piste fiind nevoie de mai puţine deplasări, iar curăţarea poate avea loc complet mai rapid, înainte ca părţile curăţate să fie din nou acoperite cu zăpadă.
Noile utilaje au costat 1,085 milioane euro, costul fiind acoperit integral din bugetul aeroportului.
Cei de la aeroportul Chişinău au publicat şi un video cu unul din aceste utilaje Overaasen în acţiune. Vezi totul mai jos.
0
5,947
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!