(VIDEO) Patru motociclete BMW au reuşit să urce o diferenţă de altitudine de peste 6.000 metri în doar 24 ore

22 Ianuarie 2024, 13:29
Redacţia PiataAuto.md
Există în lume un vulcan, numit Ojos del Salado, care e terenul celor mai râvnite recorduri de altitudine. Vulcanul e situat în Chile şi are 6.893 metri altitudine, dar ultimii câteva sute de metri sunt extraordinari de abrupţi şi dificili, astfel că nimeni n-a ajuns în vârf cu vreun vehicul. Însă accesul până aproape de vârf e relativ posibil cu vehicule capabile, astfel încât acel teren îi tot provoacă pe aventurieri să încerce stabilirea de noi recorduri. De curând, printre aventurieri s-au înscris şi 4 motociclişti cu 4 motociclete BMW.
Recordurile absolute pe acest vulcan au fost detronate de câteva ori pe parcursul ultimilor ani. În 2019, un camion Unimog a ajuns la 6.694 metri. În decembrie 2023, un camion electric din Elveţia, alimentat cu panouri solare, a vrut să doboare acest record, însă a ajuns la doar 6.510 metri, stabilind oricum un record pentru vehiculele electrice. În aceeaşi perioadă recordul a fost doborât totuşi de un Porsche 911, care a ajuns la 6.734 metri altitudine.
Eu bine, realizarea celor 4 motociclete BMW n-a adus vreun record nou de altitudine, lăsându-l în vigoare pe cel anterior, stabilit pe acelaşi vulcan în anul 2021, când elveţianul Jiri Zak a ajuns la 6.646 metri, depăşindu-şi propriul record anterior din 2020 cu 100 metri. Elveţianul a condus o motocicletă KTM pentru recordul său.
Foto: Elveţianul Jiri Zak, în momentul stabilirii recordului său din 2021

Ceea ce aduce cu adevărat impresionant realizarea de acum, cu cele 4 motociclete BMW, este diferenţa enormă de altitudine, realizată în mai puţin de 24 ore. Toţi alpiniştii vor spune că o asemenea diferenţă de peste 6.000 metri e contraindicată pentru organismul uman, fără perioadă de aclimatizare cu lipsa de oxigen. Însă cei 4 motociclişti au reuşit să ajungă cu bine, pornind de pe malul oceanului, de la altitudine 0 şi ajungând la 6.027 metri la final.
Ar mai fi putut încerca să urce ultimele sute de metri pe vulcan, dar acolo deja şi efortul necesar e mult mai mare, iar fără aclimatizare, acel efort le-ar fi putut fi fatal. Aşa că au ales să încheie aventura la puţin peste 20 ore de la start, fără a mai folosi timpul rămas.
Motocicletele folosite au fost BMW 1300 GW, echipate cu anvelope Metzeler Karoo 4, concepute special pentru teren dificil.
Vezi mai jos şi un scurt video cu această aventură.
0
1,273
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!