(VIDEO) Randament chinezesc: cum se transportă câte 25 de SUV-uri simultan pe remorca unui camion în China

9 Martie 2024, 09:55
Redacţia PiataAuto.md
În mod normal, atunci când se transportă automobile pe trailer-ul unui camion, acolo încap circa 8-9 maşini, poate 10 dacă remorca are o configuraţie mai specială care să permită şi amplasarea deasupra cabinei. Odată cu transportarea maşinilor electrice mai grele, mulţi transportatori raportaseră că nu mai pot duce decât maxim 6-7 maşini, pentru că ating mai repede masa totală admisă pe vehiculul lor. Chinezii, însă, sunt adeseori renumiţi în a găsi nişte soluţii dincolo de imaginaţie în ceea ce înseamnă randamentul unei operaţiuni de muncă.
Aşadar, în China se practică adeseori transportarea maşinilor cu remorci uriaşe, de o lungime imensă, greutatea cărora se sprijină pe 3 axe centrale. Cea mai impresionantă parte, însă, e faptul că etajul 2 al remorcii e mai lat, fiind prevăzut pentru amplasarea maşinilor în 2 rânduri!
La lungimea imensă a remorcii, cele 2 rânduri de maşini, poziţionate deasupra, pe o lăţime de aproape două ori mai mare decât nivelul 1, care trebuie să rămâne suficient de compact, încât să se încadreze pe o bandă, arată spectaculos şi oarecum ne face să ne întrebăm cât de stabilă e toată construcţia faţă de centrul său de greutate şi posibile denivelări pe drumuri.
Ei bine, pe drumuri cu valuri şi gropi, e evident că o asemenea amplasare a maşinilor şi o asemenea remorcă ar avea dificultăţi. Chiar şi lungimea mare a remorcii ar putea fi o problemă, atingând carosabilul în anumite denivelări. Doar că în China, cel puţin în oraşele mari şi pe autostrăzile dintre ele, nu prea există asemenea probleme, iar de aici încolo şoferului îi rămâne doar să asigure o traiectorie lină, predictibilă, menţinând stabilitatea remorcii.
Când ajunge la final, însă, acesta livrează 25-26 maşini în loc de 7 sau 9 maşini. Desigur, masa totală poate fi o problemă, iar într-un video surprins recent în China e filmată un asemenea camion cu 25 de SUV-uri Jetour Traveller, un soi de offroader în stilul lui Land Rover Defender. Maşina are motoare pe benzină, dar şi versiuni plug-in hibride, cântărind de 1,8 tone în versiunile simple la peste 2 tone cele plug-in hibride. Cu o medie de 1,9 tone, cele 25 maşini cântăresc 47,5 tone. Masa totală pentru o asemenea configuraţie de axe ar trebui să ajungă la circa 61-64 tone în China, deci putem prezuma că fie remorca şi camionul au vreo 16,5 tone la gol împreună, fie toată construcţia depăşeşte un pic greutatea totală, fie masa exactă a maşinilor e un pic mai mică decât media calculată de noi. Oricum, se pare că totul e foarte bine calculat pentru a folosi maximul posibil din greutatea totală permisă, făcând mai puţine drumuri pentru transportare şi asigurând randament maxim.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
12,344
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!