(VIDEO) Un proprietar de Tesla Cybertruck arată cât de repede îşi încarcă bateriile noul model la o staţie Supercharger

1 Ianuarie 2024, 10:49
Redacţia PiataAuto.md
Noul Tesla Cybertruck e lansat de circa o lună pe piaţă, şi primele livrări au început tot atunci, dar oricum deocamdată sunt încă foarte puţine exemplare în mâinile proprietarilor, astfel încât încă mai există multă informaţie lipsă despre experienţele de posesori cu acest model nou şi revoluţionar în ingineria sa. Un proprietar de Tesla Cybertruck, însă, şi-a filmat de curând experienţa de încărcare la o staţie Supercharger, însă experienţa lui, totuşi, mai trebuie completată cu nişte precizări.
Experienţa e şi mai interesantă, întrucât Cybertruck e primul model care face uz complet de noile baterii 4680 de la Tesla, de dimensiune mult mai mare pe fiecare celulă, astfel încât e nevoie de mai puţine la număr per automobil, şi totodată acestea dat avantaje enorme în cost de producţie, densitate energetică şi putere de descărcare şi încărcare.
Foto: Bateriile 4680 de la Tesla

Posesorul de Cybertruck a mers la o staţie Tesla Supercharger din Mesa, Arizona, una care e din generaţia v3. Specificarea generaţie e importantă, întrucât asta determină şi puterea maximă de încărcare pe care o oferă acea staţie. La v3 puterea maximă e 250 kW, în timp ce supercharger-ele mai noi, v4, pot deja oferi şi 350 kW putere.
Posesorul de Tesla a filmat întreaga experienţă de încărcare, cu cifrele indicate de maşină, pusă în video-ul de mai jos pe repede înainte. A ajuns la priză cu bateria la 14%, şi nu a încărcat până la 80%, cum ar fi mai relevant pentru a obţine o viteză mare, ci până la 90%. Înainte de a ajunge la priză, maşina a precondiţionat bateria pentru circa 20 minute, aducând-o la temperatura ideală pentru încărcare.
Sesiunea de încărcare a început cu 255 kW putere, deci practic peste limitele maxime ale prizei, dar a început a coborî repede, deja de pe la 20% în sus. La 40% a bateriei, puterea de încărcare era deja de 150 kW, la 60% de 100 kW, iar peste 65% puterea mai era doar de 75-80 kW.
Per total, încărcarea de la 14% la 90% a durat 50 minute, în baterie fiind puse 94 kWh de energie, ceea ce înseamnă o putere medie de circa 113 kW. Dacă luăm în considerare doar timpul de la 14 la 80%, atunci acesta e de 40 minute.
Concluzia ar fi că această curbă a puterii a scăzut destul de repede pe parcursul evoluţiei încărcărilor şi a ţinut un ritm cu o putere relativ mică, faţă de aşteptările faţă de acest model nou Tesla, cu o baterie de 123 kWh şi cu tehnologie nouă în ea. Dar tocmai aici vin şi precizările absolut necesare.
În primul rând, e vorba de o staţie foarte aglomerată, fapt vizibil şi pe notificările de ecran, iar asta înseamnă că fiecare punct de încărcare poate primi mai puţină putere, iar astfel maşina se încarcă ceva mai lent, nu din vina maşinii, ci a prizei. În al doilea rând — şi mai importantă, de fapt — e precizarea că Tesla Cybetruck are o arhitectură de 800 volţi, iar prizele Supercharger V3 au 400 volţi, şi doar cele Supercharger V4 au 800 volţi, iar puterea în kW e rezultatul produsului dintre tensiunea în volţi şi intensitatea curentului în amperi. Şi dacă tensiunea la această priză nu poate urca mai mult de 400 volţi, acest Cybetruck nu avea cum să încarce la puterea sa maximă, de care e el capabil, la o priză mai slabă. Deci, mult mai relevant pentru curbă şi putere maximă ar if o încărcare la o priză de 800 volţi. Însă e la fel de adevărat că deocamdată Tesla are mult mai multe prize de 400 volţi în reţeaua sa, întrucât Cybetruck şi Semi sunt primele modele care au trecut la 800 volţi, iar asta face experienţa oricum relevantă şi utilă.
Vezi toată această experienţă în video-ul de mai jos.
0
13,612
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!