Producătorul chinez Geely lansează propria reţea de sateliţi, care vor servi la condusul autonom al maşinilor sale

5 Februarie 2024, 13:45
Redacţia PiataAuto.md
Odată cu crearea rachetelor reutilizabile ale celor de la Space X şi a mişcării accelerate a chinezilor în aceeaşi direcţie, lansările de sateliţi în spaţiu au devenit mult mai accesibile în preţ, faţă de cât costau acum 10 sau 20 de ani. Iar asta a impulsionat o creştere substanţială a sateliţilor cu diverse roluri de comunicare, de la internet la alte tipuri de date. Acum producătorul chinez Geely, deţinător al unui portofoliu imens de mărci auto, a anunţat că lansează propria reţea de sateliţi, care vor servi la condusul autonom al maşinilor sale.
Nu e vorba doar de o promisiune, ci de două lansări de sateliţi proprii deja realizate, cea de-a doua lansare având loc sâmbătă şi cuprinzând 11 sateliţi, care s-au alăturat celor 9 lansaţi prima dată. Compania spune că vrea să aibă 72 de sateliţi în spaţiu la sfârşitul acestui an, iar următorii ani numărul sateliţilor trebuie să crească la 240 şi atunci sistemul va deveni complet.
Partea şi mai curioasă e că aceşti sateliţi sunt de fabricaţie proprie, cei de la Geely fondând o companie pentru acest scop, numită Geespace. Astfel, compania şi-a conceput şi configurat după bunul plac aceşti sateliţi, astfel încât ei să poată dispune de toate funcţiile de care au nevoie aceştia, aliniate la viziunea lor despre maşinile produse în următoarele decenii şi tehnologiile de la bordul acestora.
Foto: Producţia sateliţilor Geely la Geespace

Aceşti sateliţi vor putea oferi şi semnal de navigaţie maşinilor, servind ca o sursă propriu de semnal GPS. Pe lângă asta, sateliţii vor oferi conexiune de internet de mare viteză pentru maşinile grupului Geely sau eventual şi pentru alte mărci care vor dori să contracteze asemenea servicii de la Geely.
Foto: Pregătirea sateliţilor pentru lansarea în spaţiu

Mai mult ca atât, Geespace spune că sateliţii săi pot identifica date telemetrice şi de relief vizual, deci practic vor putea identifica maşina şi ca un obiect în mişcare pe suprafaţa terestră, nu doar ca şi coordonate geografice seci, exprimată prin două numere. Geespace spune că sateliţii vor înţelege mai bine vizual împrejurimile prin care circulă o maşină condusă autonom şi cum se mişcă ea prin acele împrejurimi şi vor exclude eventuale erori al acesteia de orientare în acel relief.
Iar pe lângă asta, sateliţii au încorporată inteligenţa artificială şi pot fi învăţaţi în timp să descopere lucruri noi sau să aibă funcţii noi, inclusiv prin actualizări de la distanţă. Iar asta deschide un areal uriaş de posibilităţi pe care le-ar avea această reţea de sateliţi asupra maşinilor pe care le gestionează, pe de o parte, şi a maşinilor datorită lor, de cealaltă parte.
Volume imense de date pot circula între maşini şi sateliţi, iar sateliţii ar avea posibilităţi enorme asupra maşinilor, unele din ele care ar putea să îngrijoreze de-a binelea. Identificarea vizuală a unei maşini şi a împrejurimilor sale poate însemna că în orice moment orice maşină e urmărită vizual de camerele de înaltă rezoluţie ale sateliţilor, şi eventual pot fi păstrate şi înregistrări. Ar fi volume imense de date necesare, dar una din funcţiile sateliţilor Geely va fi tocmai gestionarea fluxurilor mari de date.
Sigur, multe din aceste posibilităţi sunt deocamdată doar presupuneri şi probabilităţi, dar nici nu le putem exclude, mai ales judecând după setea de date ale multor altor aplicaţii chinezeşti. Iar Geely deţine deja un portofoliu imens de mărci auto, care vor putea beneficia de aceste tehnologii primele — Geely, Volvo, Zeekr, Polestar, Lynk&Co, Lotus, Smart, Proton şi parţial Mercedes. Pe lângă asta, Geely mai deţine şi producătorul de motociclete Benelli şi cel de aparate de zbor electrice cu decolare verticală Volocopter. Deci, noua reţea proprie de sateliţi va avea unde să-şi demonstreze utilitatea.
1
1,351
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!