Spania va construi o nouă hidrocentrală prin pompare, care poate stoca o energie echivalentă cu 53.000 baterii Tesla Megapack

12 Martie 2024, 22:02
Redacţia PiataAuto.md
Centralele cu baterii cunosc o adevărată avalanşă de proiecte noi în toată lumea, cu zeci de noi şi noi proiecte aprobate sau în construcţie, iar ţările sunt într-o adevărată cursă în a-şi asigura capacităţi de stocare prin acestea, pentru a ţine pasul cu ritmul galopant al dezvoltării de capacităţi de producţie a electricităţii din surse regenerabile, în special parcuri eoliene şi fotovoltaice. Dar din când în când apare în vizor şi câte un proiect de hidrocentrală prin pompare, care ne aminteşte tuturor care e adevărata soluţie care poate echivala zeci de centrale de baterii dintr-o mişcare. Spania a anunţat acum că va construi o nouă asemenea hidrocentrală, numită Valdecanas, iar parametrii ei sunt de-a dreptul impresionanţi, mai ales în contextul comparării cu centralele de baterii atât de omniprezente acum.
Noua hidrocentrală din Spania va fi construită de cea mai mare companie energetică operatoare de hidrocentrale din Spania şi Portugalia, Iberdola şi a primit acum undă verde de la guvernul spaniol, astfel încât lucrările de construcţie pot începe cât de curând. Şi, de fapt, construcţia va fi una foarte rapidă în raport cu alte hidrocentrale similare, întrucât ea va face uz de două lacuri de acumulare deja existente, cu baraje construite.
Cele două lacuri de acumulare fac parte din bazinul râului Tajo, numit în Tagus în engleză, situat în apropiere de Madrid, care conţine un întreg sistem de lacuri de acumulare şi canale între ele, cu capacităţi de a funcţiona preponderent în rol de hidrocentrale cu generare de electricitate. Cam toate au fost definitivate în anii 60 şi unele din ele aveau şi sistem de pompare reciprocă, ceea ce le dădea capacităţi de stocare.
Ce va face noul proiect este să formeze un circuit închis între lacurile de acumulare Valdecanas — cea mai mare din regiune — şi Torrejon. De fapt, anume aici exista anterior o hidrocentrală prin pompare, care conţinea lacurile de acumulare Torrejon-Tajo şi Torrejon-Tietar. În acest sistem vechi apa cobora printr-un canal deschis între cele două rezervoare şi trecea printr-in soi de turibne în aer liber între ele, la o cădere de doar 50 metri, şi putea genera 132 MW putere. Înapoi, apa era compactă prin galerii subterane.
Ei bine, noua hidrocentrală va reconfigura folosirea rezervorului superior Torrejon şi-l va conecta într-un sistem cu rezervorul Valdecanas, aflat la circa 100 metri diferenţă de altitudine. E o diferenţă neobişnuit de mică pentru hidrocentrale prin pompare, dar nu toate ţările au râuri în munţi abrupţi, iar Spania va face uz la maxim şi de aceste diferenţe mici de altitudine.
Noua hidrocentrală prin pompare va putea livra în reţea 275 MW de putere electrică. E o putere comparabilă cu centralele pe baterii mari, devenite deja medii dacă raportăm la scara ultimelor evoluţii. Spre exemplu, ca să creeze o centrală cu baterii Tesla Megapack, care să poată livra 275 MW putere, ar fi nevoie de 143 de baterii, dacă se alege formula de descărcare în 2 ore şi 282 de baterii dacă se alege formula de descărcare în 4 ore. În primul caz, centrala ar avea o capacitate de stocare de circa 550 MWh, iar în al doilea caz — circa 1.100 MWh.
Hidrocentrala prin pompare din Spania, însă, va avea... 210 GWh capacitate de stocare! Asta înseamnă 210.000 MWh în capacitate de stocare, deci de multe ori mai mult. Da, aici puterea livrată în reţea e mai mică în raport cu stocarea, din cauza diferenţei mici de altitudine şi a specificului hidrocentralelor prin pompare. Însă dacă ne gândim la 210.000 MWh stocare şi raportăm la 3,9 MWh, cât poate stoca o baterie Tesla Megapack de forma unui container, atunci prin comparaţie ajungem la concluzia că noua hidrocentrală prin pompare din Spania va putea stoca echivalentul a 53.846 baterii Tesla Megapack!
Toată această capacitate nouă de stocare şi putere va fi posibilă datorită reconfigurării celor două lacul de acumulare într-un sistem nou, cu turbine eficiente şi cu o folosire mai avantajoasă e suprafeţei şi diferenţelor de altitudine, practic. Aşa că pentru Spania investiţia va fi minimă, însă beneficiul va fi uriaş, în comparaţie cu cât ar fi costat 53.846 baterii. Noua hidrocentrală, apropo, va avea câteva baterii mici, de 15 MW şi 7,5 MWh stocare, însă rolul lor va fi să asigure energia imediată până la pornirea turbinelor, când se va dori intervenţia.
2
4,303
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!