(VIDEO) Lancia a dezvăluit primul său model din noua epocă a renaşterii sale, un Ypsilon electric cu 400 km autonomie

3 Februarie 2024, 16:00
Redacţia PiataAuto.md
Lancia a promis o mare renaştere acum mai mult de un an şi a dezvăluit şi conceptul Pu+Ra, care trebuia să dea direcţia de design al noului val de modele ce vor urma şi vor repune Lancia în rândul mărcilor glorioase ale lumii. Lancia şi-a prezentat în detaliu şi filosofia acestei renaşteri care va urma. Ei bine, acum vine şi modelul de prolog, noua generaţie Ypsilon, care trebuie să asigure perioada de repornire a motoarelor Lancia la turaţii maxime, înainte de lansarea modelelor cu adevărat emoţionale. Iar noul Ypsilon e un model electric cât se poate de curios, cu o autonomie de peste 400 km.
Foto: Noua Lancia Ypsilon

Ceea ce vedem aici e noua generaţie Ypsilon, într-o formă pur electrică, dar care debutează într-o ediţie limitată la doar 1906 exemplare, numită Cassina, pentru a marca anul naşterii Lancia. Probabil după ce vor fi comandate online cele 1906 exemplare, va fi lansat şi modelul în ediţie standard.
Iar vânzările lui Ypsilon ar putea fi bune, cel puţin dacă e să judecăm după paradoxul precedentului Ypsilon, produs până în prezent. Lancia s-a redus în ultimii ani la o marcă ce e prezentă doar în Italia şi are în producţie doar un singur model, Ypsilon, care are mai mult de un deceniu de când e produsă, din 2011 încoace, dar care e şi înrudită tehnic cu platforma lui Fiat Panda lansat în 2003. Deci o maşină învechită moral la substratul său tehnic, dar care a continuat să crească în vânzări în ultimii ani cu un ritm impresionant, demonstrând că oamenii vor maşini plăcute în design şi accesibile în preţ, chiar dacă nu sunt realizate după ultimul răcnet tehnologic. Paradoxal, dar Lancia Ypsilon a înregistrat recordul absolut de vânzări în anul 2023, când s-a vândut în 44.743 exemplare, toate în Italia, fiind a 3-a cea mai bine vândută maşină din Italia şi a doua cea mai vândută din toate modelele grupului Stellantis. Modelul a ajuns la o cotă de piaţă de 14,9% din segmentul său în Italia.
Foto: Lancia Ypsilon actuală

Toate aceste vânzări îi fac pe italieni să nu anunţe deocamdată scoaterea din producţie a precedentei Lancia şi noi credem că ea va mai continua a fi vândută până renaşterea Lanciei va intra în forţă deplină. Noul model, însă, pare a fi un efort adevărat de a crea o maşină electrică de oraş cu adevărat bună şi plăcută ochiului, care să reprezinte valorile Lancia, pe de o parte, şi să fie decentă la nivel de parametri tehnici, de cealaltă parte.
Foto: Imaginea care reprezintă perfect gloria istoriei Lancia, pe care se punea accent în momentul anunţării renaşterii Lancia

Acum, italienii nu au fost foarte generoşi la anunţarea datelor tehnice acum, promiţând că o vor face la 14 februarie, când noul Ypsilon va debuta şi public, în formă fizică, la Milano, în Italia. Însă se anunţă că autonomia noului model, în ciclu WLTP, va fi de 403 km.
Totuşi, nu e greu să intuim două mari elemente-cheie în substratul său tehnic. Primul e că noua Lancia Ypsilon va prelua platforma tehnică a lui Opel e-Corsa, Peugeot e-208 şi alte modele electrice similare ale grupului Stellantis. Al doilea ţine de baterii şi cost de producţie.
La prima vedere, maşina ar putea folosi bateria de 54 kWh folosită de multe din aceste modele din grupul Stellantis, şi judecând după faptul că e compactă, s-ar putea apropia de 403 km autonomie, dar asta ar însemna să aibă un consum mai mic decât celelalte modele de pe platformă. Iar asta ne duce cu gândul şi la a doua posibilitate, în care noul Ypsilon ar putea folosi parţial tehnologia de pe noul Citroen e-C3, cu baterii LFP mai ieftine şi totodată foarte performante, iar asta i-ar permite să fie mai competitivă şi să atingă relativ uşor cifra de 403 km autonomie oficială.
Foto: Habitaclul noii Lancia Ypsilon

Prima variantă e cea mai uşoară şi mai intuitivă. Însă judecând după câtă dorinţă de renaştere profundă e comunicată pentru Lancia, varianta a doua ar fi mai vizionată şi mai avantajoasă pe termen lung în vânzări şi profitabilitate, deci e foarte posibilă şi ea.
Foto: Lancia Pu+Ra HPE, prototipul care a dat linia de design pentru renaşterea Lancia

Vezi mai jos şi un video cu noua Lancia Ypsilon. Poţi include subtitre cu traduceri din comenzile player-ului.
1
2,788
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!