(VIDEO) Un youtuber din Norvegia a măsurat autonomia modelului chinezesc HiPhi Z şi a arătat cât de greu porneşte acesta în rampă din cauza greutăţii de 2,7 tone

3 Februarie 2024, 17:14
Redacţia PiataAuto.md
Modelul electric chinezesc HiPhi Z e o apariţie nouă pe piaţa din Norvegia, fiind lansat în această ţară amatoare de maşini electrice înainte de a ajunge în restul Europei. Iar reacţiile şi rezultatele pe care reuşeşte să le obţină în Norvegia sunt extrem de curioase, pe de o parte, indicând probleme majore la încărcare, din cauza portului chinezesc GB/T cu care vine echipat şi a unui adaptor care le e oferit cumpărătorilor şi care eşuează aproape de fiecare dată, iar pe de altă parte maşina tocmai a învins marele test de autonomie de iarnă a maşinilor electrice din Norvegia, unde au participat 23 de modele şi unde HiPhi Z a indicat cea mai mare autonomie, de 522 km. Ei bine, un youtuber din Norvegia a făcut şi propria sa măsurare a autonomie în condiţii de viteze mai mari de autostradă şi zăpadă uşor topită, care sporeşte rezistenţa la rulare.
Modelul chinezesc vine echipat cu o bateria de-a dreptul uriaşă, de 120 kWh brut, iar măsurările norvegianului la încărcarea acesteia indică faptul că ea ar avea 108,9 kWh capacitate netă, ceea ce e foarte bine.
Însă cifra de consum în condiţiile testului a fost de-a dreptul uriaşă, de circa 32 kWh/100 km la început, după care a coborât sub 30 kWh/100 km. E o cifră dublă decât reuşeşte uneori să atingă Tesla Model S, spre exemplu, şi cu vreo minim 30% mai mare decât alte modele comparabile. Însă şi rezistenţa la rulare părea mare, iar maşinile electrice sunt susceptibile la creşteri mari de consum când înaintează prin zăpadă semi topită.
Încă o explicaţie pentru consumul enorm e greutatea proprie a maşinii, de aproape 2,7 tone! Şi nu vorbim de un SUV, ci de un sedan cu siluetă de fastback. Din păcate, însă, nu e o excepţie în acest segment al maşinilor electrice de circa 5 metri lungime. Foarte multe modele germane, de exemplu, au greutăţi aproape identice. Cel puţin distribuţia greutăţii între punţi a fost perfectă, de 50 la 50.
Însă asta n-a ajutat la pornirea pe gheaţă în rampă. Se pare că modelul chinezesc are o problemă mare cu gestionarea electromotoarelor ca să poată porni fără derapaje inutile.
Youtuber-ul a comparat pornirile şi cu o Tesla Model 3, care e mai uşoară cu peste 700 kg şi care n-are absolut nicio problemă cu asta.
Într-un final, HiPhi Z a indicat o autonomie de 458 km cu o viteză medie de 90 km/h. Dar calculul a fost unul teoretic. Varianta practică a fost cu viteza de 120 km/h pe autostradă, când consumul maşinii a urcat la 31,1 kWh/100 km, iar autonomia reală a scăzut la doar 350 km. O asemenea autonomie, cu o baterie de 120 kWh brut, pare mult prea mică, şi arată că de la un punct încolo, parametrii unei maşini electrice pot intra într-un cerc vicios în care bateria mai mare de dragul autonomiei adaugă prea multă greutate, care sporeşte consumul şi taie din autonomie.
Vezi toată experienţa în video-ul de mai jos.
0
10,862
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!