(VIDEO) Un youtuber a supus un Chevrolet Silverado clasic unui test de durabilitate, tractând până la 200 tone cu el

29 Februarie 2024, 17:39
Redacţia PiataAuto.md
Toyota Hilux are reputaţia de a fi indestructibilă de multe generaţii încoace, iar cel mai renumit şi crunt test i-a fost cândva organizat de cei de la Top Gear, în perioada lui Clarkson, May şi Hammond, când un exemplar a ajuns până şi să cadă împreună cu o clădire demolată şi tot a rezistat. Ulterior, un youtuber din SUA şi-a cumpărat aceeaşi generaţie clasică de Hilux şi i-a organizat un test de anduranţă în stilul său, şi maşina şi-a confirmat reputaţia. Acum acelaşi youtuber şi-a propus să facă un test similar şi unui pick-up american din aceeaşi perioadă, pentru a vedea cât de durabil va fi acesta, însă prima parte a testului nu încearcă să-l distrugă, ci să-i verifice reputaţia modelului american de a putea să tracteze sute de tone după el, rezistând la un asemenea regim de exploatare.
Pick-up-ul ales e un Chevrolet Silverado, unul din modelele cele mai renumite şi mai nepretenţioase de la acea vreme din SUA. La timpul când acest model era în producţie, Chevrolet arăta imagini cu acel model, tractând 187 tone de remorci cu lemne după el, spre exemplu!
O alte secvenţă video de atunci îl arăta pe Silverado tractând un avion Boeing 747, ceea ce e la fel de impresionant pentru un pick-up mic.
Zicem asta, pentru că primul camion adevărat care reuşea performanţa să tracteze 100 tone după el era un Tatra T141 uriaş, cu punţi şi un raport de transmisie pregătit special pentru asta.
Iar ulterior camioanele Tatra au evoluat tot mai mult în capacităţile de tractare, iar pentru tractări de avioane mari pe aeroporturi a fost creat un T815 TPL cu motor V12 diesel răcit cu aer, care putea trage 400 tone după el!
Cât de potrivit se poate dovedi un pick-up pentru asemenea misiuni? Dacă ne amintim de această dată de cei de la Fifth Gear, la un moment dat aceştia au folosit un Touareg V10 TDI pentru a tracta un avion, deci, cu un motor suficient şi mare şi de puternic, s-ar putea reuşi asemenea experimente episodice. Să vedem ce a făcut youtuber-ul din SUA cu Chevrolet Silverado, însă.
Acesta a început prin a tracta un avion C130 de 45 tone şi a vrut să o facă fără a angaja demultiplicatorul de cuplu, ci doar punând simplu în treapta 1. Şi i-a reuşit. Se simţea miros de ambreiaj prăjit, dar tractarea a avut loc.
Apoi a trecut a tractarea unei remorci cu un utilaj greu pe ea, totul cântărind circa 100 tone. Şi aici pick-up-ul clasic a reuşit să-şi facă treaba.
Acesta a ieşit şi pe drum asfaltat cu această remorcă, iar pe asfalt şi drum uşor în rampă roţile cu anvelope de offroad încetaseră să mai aibă aderenţă, iar maşina se chinuia de-a binelea să mai înainteze, în timp ce temperatura motorului trecuse de limita liniei roşii.
Dar pentru că şi în asemenea condiţii a rezistat, maşina a primit un întreg angrenaj de 4 remorci similare, iar toate împreună ar fi cântărit aproape 200 de tone.
De această dată youtuber-ul s-a încumetat să includă demultiplicatorul de cuplu, pentru ca maşină să poată tracta mai uşor. Problema de această dată a fost în lupta pentru aderenţă a roţilor pe pământul gol, neacoperit.
Aşa că au mai fost puse două dale imense de beton în benă, pentru greutate adiţională de 4 tone pe puntea spate.
Şi maşina a putut mişca din loc cele 400 tone din spatele său, dincolo de orice limită de durabilitate pentru care a fost proiectată! A înaintat probabil câţiva zeci de metri cel puţin.
Însă în cele din urmă inevitabilul s-a produs şi arborele cardanic s-a rupt. Însă maşina a putut fi reparată, bineînţeles. Şi pentru că încercările serioase n-au distrus maşina, youtuber-ul a trecut apoi la unele mai deocheate, precum tractarea aceleiaşi Toyota Hilux menţionată mai sus.
Iar apoi şi la unei acţiuni derizorii, care au scuturat din plin integritatea acestei maşini.

Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,961
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!