În Moldova se pregătesc tarifele diferenţiate de zi şi de seară la electricitate, Premier Energy a început a instala contoare inteligente

23 Martie 2024, 10:20
Redacţia PiataAuto.md
În multe regiuni ale lumii, preţul de piaţă al electricităţii variază în decursul a 24 ore, fiind mai mare atunci când cerea e mare şi oferta e mică şi invers, coborând la valori mai mici, iar când vorbim de preţ de piaţă de referim la tranzacţionările între producătorii de electricitate şi reţelele de distribuţie, care livrează ulterior electricitatea consumatorilor finali. La rândul lor, aceşti distribuitori aplică tarife diferenţiate şi pentru consumatori, electricitatea fiind mai scumpă seara, când toţi folosesc mai mult, şi mai ieftină ziua sau noaptea târziu. În funcţie de abonament, furnizor sau ţară, pot exista tarife dinamice care se schimbă frecvent, de la oră la oră, sau câteva segmente predefinite pe zi. Ei bine, şi în Moldova există planuri de a ajunge într-un viitor palpabil la un asemenea sistem. Iar Premier Energy a început instalarea a 3.000 de contoare electrice inteligente, care pot face distincţia contorizării electricităţii consumate în funcţie de oră.
Ideea acestor tarife diferenţiate este că ele reflectă mai bine costurile reale de piaţă şi motivează consumatorii care pot să-şi ajusteze ora de consum să migreze spre orele de consum mai mic în reţea. Spre exemplu, dacă ai o maşină electrică, la majoritatea din ele poţi programa când să înceapă încărcarea, la ce oră. Astfel, dacă laşi maşina în garaj sau parcarea subterană a blocului seara când ajungi de la birou, la ora 19.00, setezi maşina să nu pornească încărcarea bateriei imediat, pentru că atunci e exact ora de vârf în reţea, ci să înceapă la 00:00, spre exemplu, când solicitarea e minimă. Pe tine de va costa mai puţin per kWh, iar reţeaua va avea de câştigat prin faptul că nu trebuie să acopere o cerere atât de mare în ora de vârf, şi nu trebuie să coboare la un minim atât de jos în afara orelor de vârf.
Aceste tarife diferenţiate ajung să-i motiveze pe mulţi consumatori să-şi instaleze baterii acasă, gen Tesla Powerwall sau altceva similar, fie că au sau nu panouri fotovoltaice, şi astfel pot să-şi asigure consumul la orele de vârf din baterie, cu electricitate care fie au produs-o în orele amiezii, fie au luat-o din reţea în orele amiezii sau noapte, când cererea era mică.
La fel, şi parcurile eoliene sau solare mari ajung să aibă astfel iniţiativa de a instala şi centrale de baterii alături, ca să poată vinde în reţea electricitatea nu 5-6 cenţi per kWh la amiază, când e supraproducţie, ci cu 8-10 cenţi per kWh seara la orele de vârf.
Ei bine, despre intenţia unei asemenea contorizări Ministerul Energiei din Moldova vorbea încă din vara trecută, dar menţiona că e nevoie de câţiva paşi majori birocratici la nivel de sistem energetic, pentru ca asemenea tranzacţionări să devină posibile.
Aceşti paşi au demarat şi s-au produs între timp în cea mai mare parte a lor, iar acum Premier Energy, distribuitorul de electricitate din centrul şi sudul Moldovei, a anunţat că instalează 3.000 contoare inteligente într-un proiect pilot cofinanţat de PNUD, utilitatea cărora va fi acum de a putea să transmită datele de la distanţă furnizorului automatizat. Însă ele sunt deja compatibile cu viitoarele tarifări diferenţiate şi pot face distincţie a energiei consumate în funcţie de oră, transmiţând aceste date furnizorului, care le va putea reflecta în factură.
Aceste contoare sunt unul din elementele-cheie ca această tarifare diferenţiată să fie posibilă, iar acesta e primul pas de a opera cu asemenea contoare, ele urmând a fi instalate în Chişinău şi în 6 suburbii acum. Ulterior, când această tarifare diferenţiată va fi reglementată deja la nivel de lege, va exista o perioadă în care distribuitorul va trebui să schimbe marea majoritate a contoarelor din ţară. Cele 3 mii de contoare instalate acum vor fi urmate imediat după asta de încă 32 mii la nivel de ţară, pentru a se ajunge la 35 mii contoare inteligente în prima fază.
Aşadar, în câţiva ani Moldova va ajunge cu siguranţă la etapa în care electricitatea va avea preţ diferit la diferite ore ale zilei, ca în multe ale ţări. Asta înseamnă că acei care planifică investiţii în renovări, reparaţii, echipări cu panouri fotovoltaice sau investiţii într-un parc fotovoltaic mai mare, ar fi bine să ia în considerare şi amplasarea unor baterii pentru stocarea electricităţii, eventual, ca să fie avantajaţi în contextul viitoarelor schimbări.
1
3,468
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!