(VIDEO) Un norvegian a încercat să parcurgă 440 km la -19 grade Celsius cu VW ID7 şi a descoperit problemele acestui model german pe timp de iarnă

1 Martie 2024, 15:38
Redacţia PiataAuto.md
VW ID.7 e cel mai nou model electric al mărcii germane şi, pe lângă faptul că e un succesor electric al lui Passat, e şi modelul care trebuia să demonstreze că VW a început a lua lucrurile mult mai în serios în direcţia maşinilor electrice şi că problemele altor modele anterioare din familia ID au fost deja rezolvate. Ei bine, un youtuber din Norvegia a încercat să parcurgă 440 km către o destinaţie renumită pentru cele mai joase temperaturi — un soi de Miercurea Ciuc din România în paralela sa norvegiană, pentru a vedea dacă poate atinge această autonomie. Având temperaturi de până la -19 grade Celsius pe drum, a descoperit o întreagă suită de probleme şi ciudăţenii ale acestui VW electric.
Au existat şi impresii bune, bineînţeles, ba chiar şi din cele foarte bune. Modelul german condus de norvegian era în versiune cu tracţiune spate, şi face uz de noul electromotor AP550 proiectat de VW şi lansat anul trecut, înainte de premiera lui VW ID.7. Este de fapt primul motor electric de tracţiune pentru maşini electrice pe care VW l-a proiectat pe interior, cu inginerii săi, până acum germanii preferând să cumpere motoare de la furnizori, din ceea ce aveau aceştia pe raft.
Foto: Construcţia noului motor AP550

Iar acest pas de a proiecta în sfârşit propriul motor, cu răcire corectă, cu dimensiuni şi densitate corectă şi cu o eficienţă gândită minuţios, e cea mai importantă demonstraţie a intenţiilor mult mai serioase. Şi electromotorul, de fapt, a dovedit în această experienţă a norvegianului că poate fi super eficient în consumul de energie, dar totodată şi foarte plăcut în condus. Doar că bateria şi managementul bateriei au un comportament bizar la temperaturi norvegiene.
Bateria nu pare să aibă vreun sistem prin care fie să-şi menţină căldura, fie să o preia din altă parte, ca să-şi asigure o temperatură bună de funcţionare la frig. Temperatura bateriei a coborât aproape de 0 grade Celsius, iar apoi şi sub zero.
Problema e că din cauza bateriei reci, chiar dacă bateria avea aproape 50% de încărcare, sistemul a început a limita puterea de descărcare a bateriei, oferind doar 50-60% din puterea normală, iar apoi şi mai puţin. Asta înseamnă că electromotorul poate avea 286 CP şi 550 Nm, dar nu-i poate folosi decât pe jumătate, întrucât nu poate primi de la baterie energia necesară.
Şi nu vorbim aici de o maşină care a stat mult timp parcată în ger undeva şi are nevoie de timp să-şi revină, ci de o maşină care şi-a pierdut căldura bateriei în timpul condusului şi s-a pomenit cu aceste limitări cu bateria încărcată la jumătate. Îţi cumperi o maşină de 286 CP, dar uneori s-ar putea să ai doar 100 sau 140 CP şi să te mişti mult mai lent, dacă afară sunt -17 sau -19 grade.
Maşina propunea să facă o pre-încălzire manuală a bateriei de 58 de minute, ca să aducă bateria la temperaturi normale de funcţionare pentru încărcare fast charge, dar asta ar fi consumat multă energie şi ar fi tăiat din autonomie, aşa că norvegianul n-a urmat sfatul maşinii.
Chiar şi aşa, deşi consumul a fost bun în esenţă, maşina n-a putut ajunge la destinaţia de peste 440 km fără reîncărcare şi a ajuns la altă priză cu exact 400 km parcurşi, atât fiind autonomia reală în condiţii de iarnă din Norvegia, cu condus lent. Fiind vorba de bateria mai mică, cu 82 kWh brut şi 77 kWh net, autonomia promisă oficial e de 615 km.
Partea la fel de bizară e că maşina a c continuat să limiteze puterea tot mai mult, iar la 6-7% nici nu mai putea menţine o viteză de 80 km/h în urcare pe autostradă. Abia de se mai putea înainte cu 50-60 km/h cu ea.
Foto: Maşina nu putea menţine viteza în rampă şi nu putea să se ţină în spatele unui camion

Ulterior, la priză, însă, maşina a putut trage o putere bună de încărcare chiar şi fără preîncălzire. E curios că maşina afişează şi puterea reală de încărcare, dar şi câte MILE pe minute sunt puse în baterie, deşi maşina e europeană şi unităţile celelalte sunt în kilometri, nu mile.
Vezi toată experienţa de condus la -19 grade Celsius a acestui nou model german în video-ul de mai jos.
0
34,060
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!