Care va fi traseul autostrăzii A9 din România, dintre Timişoara şi Moraviţa, pentru care tocmai a fost emis acordul de mediu

3 Aprilie 2024, 09:57
Redacţia PiataAuto.md
Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş a emis la 28 martie 2024 Acordul de Mediu pentru proiectul autostrăzii A9 din România, dintre Timişoara şi Moraviţa, iar odată cu acest acord a fost autorizat şi traseul acesteia. Noi am redesenat cu precizie pe cât de mare posibilă în Google Maps traseul autostrăzii A9 pe baza imaginilor din proiect, aprobate acum.
Autostrada va avea 73 în total, şi va porni de la nodul rutier cu autostrada A1, la est de Timişoara, lângă Remetea Mare, şi ajungând la Moraviţa şi punctul de trecere a frontierei alăturat, dintre România şi Serbia. Autostrada va fi proiectată pentru o viteză sigură de 140 km/h.
Foto: Imaginea cu traseul autostrăzii din proiectul acordului de mediu. Partea stângă este de fapt direcţia nord. Mai jos avem harta mult mai clară

Traseul autostrăzii nu se va baza pe remodelarea unui drum actual, ci va presupune construcţii în extravilan cu o trasare nouă. Deşi autostrada A9 va urma îndeaproape drumul E70 pe o bună porţiune a sa, autostrada va fi trasată ceva mai la est de E70.
Aşadar, iniţial autostrada va urma un contur ocolitor al Timişoare, de la est la sud, trecând în proximitatea unor localităţi precum Bazoşu Nou, Albina, Urseni şi apropiindu-se la de partea din sud a centurii Timişoara. Va exista şi un drum de conexiune a autostrăzii cu centura Timişoara.
După asta, A9 se va îndrepta spre sud, traversând zone extravilane din apropierea localităţilor Pădureni, între Jebel şi Iosif, apoi între Voiteg şi Folea, apoi pe lângă Opatiţa, Roviniţa Mare, Denta, Breştea, Dejan şi Moraviţa.
Astfel, autostrada A9 va avea 6 noduri rutiere pe parcursul său. Vor fi făcute lucrări de artă la viaducte, poduri, pasaje în 46 de puncte. Sunt prevăzute două parcări de scurtă durată pe stânga şi dreapta, 1 spaţiu de servicii pe stânga şi dreapta şi un punct de trecere a frontierei la Moraviţa. În 18 zone vor fi montate şi panouri fonoabsorbante.
Deocamdată e devreme să putem spune când va fi construită şi finalizată cu exactitate autostrada A9, însă ea e inclusă în planul naţional de infrastructura de transport 2020-2030. Teoretic, dacă procedurile birocratice nu vor cunoaşte amânări excesive şi dacă vor fi desemnaţi constructori care pot asigura un ritm corect al construcţiilor, autostrada A7 ar putea fi gata către anul 2029-2030.
Vezi mai jos şi harta încorporată de pe Google Maps a autostrăzii, unde se poate face zoom pentru o analiză mai detailată.
2
6,939
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!