(VIDEO) Comparaţie amplă între modele electrice în offroad, cu 2, 3 şi 4 motoare, de la Tesla, Rivian, Ford şi Chevrolet

4 Aprilie 2024, 17:59
Redacţia PiataAuto.md
Pick-up-urile electrice sunt tot mai multe la număr în SUA, şi ele sunt şi printre cele mai căutate vehicule de acest tip, chiar dacă din momentul în care a apărut Tesla Cybertruck balanţa s-a schimbat în favoarea acesteia. Deocamdată acestea sunt şi printre maşinile electrice cele mai pregătite în mod implicit să se aventureze în offroad, de asta experimentul de mai jos, de a compara diverse configuraţii de tracţiune integrală, cu 2, 3 şi 4 electromotoare, e cât se poate de interesant.
Sunt 4 modele incluse în acest experimente — Ford F-150 Lightning cu 2 electromotoare, dar cu diferenţial blocabil pe puntea spate, Chevrolet Silverado tot cu 2 electromotoare, dar fără un diferenţial blocabil, Tesla Cybertruck cu 3 electromotoare, 2 dintre care propulsează puntea spate, şi Rivian R1T, cu patru electromotoare, câte unul pe fiecare roată.
Teoretic, o configuraţie precum cea a lui Rivian ar trebui să fie cea mai avansată, întrucât nu există deloc diferenţiale, toată distribuţia având loc electronic şi astfel se poate gestiona în variaţi absolute cuplul pe fiecare roată. Doar că mai contează foarte mult cât de precis pot răspunde aceste electromotoare şi cât de avansat e algoritmul de gestionare a lor.
Experimentul a început cu Chevrolet Silverado, care nu are nici diferenţial blocabil. Limitarea derapărilor inutile la acesta are loc doar ca şi la o maşină convenţională, prin frânare a roţilor de către sistemul ESC Atunci când o roată este frânată de acest sistem, diferenţialul liber e impus să trimită cuplu spre cealaltă roată de pe aceeaşi punte, care s-ar putea să aibă mai mult aderenţă.
Maşina a urcat foarte greu şi chiar cu ESC-ul conectat, acesta a acţionat foarte lent şi nesigur. Probabil în condiţii mai dificile maşina n-ar fi înaintat deloc.
Ford F-150 Lightning a avut ezitări similare când a avut diferenţialul liber, însă a urcat mult mai prompt când a avut diferenţialul blocat pe puntea spate, demonstrând o diferenţă majoră.
Tesla Cybertruck cu 3 motoare s-a descurcat mult mai bine, iar cele două motoare electrice dirijate independent pe puntea spate au fost de mare ajutor în a păstra aderenţa.
Iar Rivian cu 4 electromotoare s-a descurcat cel mai uşor, fiind nevoie doar de o apăsare uşoară a acceleraţiei. N-au existat derapări dramatice sau întârzieri de soft, ci maşina a înaint prompt şi fără mari dificultăţi.
Iar asta arată diferenţe majore între cele 4 tipuri de sisteme, care pot fi servi drept exemple clare pentru a alege corect când se ajunge la achiziţia unor asemenea maşini capabile în offroad.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,493
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!