(VIDEO) O companie daneză a inventat un instrument simplu pentru stingerea mai rapidă a incendiilor la bateriile maşinilor electrice

3 Octombrie 2023, 22:08
Redacţia PiataAuto.md
Deşi statisticile spun că incendiile la maşinile electrice sunt în continuă diminuare şi sunt deja pe la nivelul celor cu combustie, iar în unele ţări şi sub ele, e adevărat că atunci când se produc, stingerea incendiilor e mult mai dificilă, din cauza temperaturii mari de ardere şi a specificului bateriilor, care pot reporni procese de ardere pe o durată mai mare de timp. Pompierii din multe ţări ale lumii au dezvoltat deja tehnici avansate de a lupta mai eficient cu aceste incendii, iar printre cele mai eficiente s-au dovedit a fi în ultimii doi ani containerele mari cu apă în care maşinile electrice sunt cufundate cu totul, fiind şi ţinute acolo o perioadă, pentru a evita reaprinderea. O companie din Danemarca, însă, spune că a inventat şi testat un instrument extrem de simplu, care ajută la stingerea mai rapidă a bateriilor la maşinile electrice.
Foto: Container folosit în prezent în Germania la stingerea maşinilor electrice

Instrumentul inventat de danezii de la Joeni are forma unui ac gros, care are la capătul său ascuţit un soi de sfredel cu canale pentru stropirea apei.
Acesta sfredel e pus în mişcare, paradoxal, de o maşină de găurit şi înşurubat, renumita bormaşină, care e deja în dotarea echipajelor de pompieri din multe ţări şi care se fixează la celălalt capăt.
Într-o parte se fixează furtunul pompierilor, care furnizează apa în acest instrument, apă care trece prin interiorul tubului său şi e distribuită la vârful de lance al acestuia.
Respectiv, manevrarea acestui instrument într-un incendiu presupune că pompierul va conecta bormaşina la capătul de sus, furtunul la cel lateral, va deschide uşa maşinii electrice şi va străpunge podeaua maşinii cu el, ajungând în timp de câteva secunde în interiorul carcasei bateriei. Apa ieşită prin vârful acului va inunda bateria şi va reduce imediat intensitatea incendiului, favorizând stingerea mai rapidă a maşinii, zic inventatorii utilajului.
Aceştia zic că au făcut teste, care confirmă ceea ce spun ei despre performanţa utilajului. Iar unul din autorii invenţiei spune mai mult despre invenţia echipei sale în video-ul de mai jos, dar şi despre alte două soluţii, destinate tot stingerii incendiilor de maşini electrice, una din care e tocmai un container de care vorbeam mai sus.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
2,218
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!