Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Moldova a aprobat primele tarife diferenţiate la electricitate, în funcţie de oră, care vor putea fi folosite de cei cu contoare inteligente

19 Iunie 2024 - 09:24
Redacţia PiataAuto.md
În luna martie a acestui an, scriam că în Moldova se pregătesc tarife diferenţiate la electricitate, iar Premier Energy, distribuitorul din centrul şi sudul Moldovei, începuse să instaleze atunci contoare inteligente, în cadrul unui program susţinut de PNUD şi guvernul Italiei. Între timp, contoare similare au început a fi instalate şi de distribuitorul din nordul ţării, RED Nord, iar acum Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat primele tarife diferenţiate la electricitate.
Aceste tarife au fost aprobate sub formă de coeficienţi care vor fi aplicaţi faţă de tariful de bază valabil la electricitate pentru fiecare regiune. Spre exemplu, în centrul şi sudul ţării, preţul actual standard la electricitate pentru consumatorii finali casnici e de 2,34 lei/kWh (cca 0,122 euro/kWh). Astfel, cei care dispun de contoare inteligente care pot distinge consumul de electricitate în funcţie de ora la care are loc acest consum, vor plăti mai mult sau mai puţin, în funcţie de oră.
Iată care sunt coeficienţii pentru tarife diferenţiate la electricitate, aprobaţi la 18 iunie 2024 de către ANRE:
  • Intervalul 00:00-06:00 — coeficient 0,5 (1,17 lei/kWh la tariful actual)
  • Intervalul 06:00-11:00 — coeficient 1,2 (2,80 lei/kWh la tariful actual)
  • Intervalul 11:00-16:00 — coeficient 1,0 (2,34 lei/kWh la tariful actual)
  • Intervalul 16:00-24:00 — coeficient 1,2 (2,80 lei/kWh la tariful actual)

Contoarele inteligente vor transmite datele în regim automatizat furnizorului, astfel încât la sfârşit de lună să existe un calcul diferenţiat pentru cantităţile de electricitate consumate în diverse intervale.
Teoretic, mecanismul de tarifare diferenţiată ar trebui să stimuleze consumatorii să mute o parte din consumul casnic la orele de solicitare minimă, spre exemplu să-şi programeze încărcarea maşinilor electrice noaptea, sau pornirea maşinilor de spălat noaptea. De asemenea, şi cei care dispun de pompe de căldură le pot programa ca acestea să încălzească mai intens în orele de consum minim şi să-şi reducă sarcina în orele de consum maxim. Astfel, dacă un consumator are grijă de repartizarea consumului său, atunci poate economisi în costurile de electricitate.
De cealaltă parte, reţeaua electrică are de câştigat astfel printr-o mai bună echilibrare între orele de consum maxim şi minim, iar odată ce echilibrarea mai bună e atinsă, în reţea pot fi incluse mai multe surse de energie regenerabilă.
Acum numărul consumatorilor din Moldova care beneficiază de contoare inteligentă este de câteva mii, dispersaţi în mai multe regiuni ale ţării, însă în perioada următoare acest număr va creşte considerabil. În Uniunea Europeană, peste 50% din contoarele instalate sunt de tip inteligent şi pot distinge consumul în funcţie de oră.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter