Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Tesla a livrat mai puţine maşini în trimestrul II decât în perioada similară a anului trecut, dar acţiunile au crescut datorită bateriilor Powerwall şi Megapack şi a unor aşteptări mai sumbre

8 Iulie 2024 - 12:20
Redacţia PiataAuto.md
Acţiunile Tesla au crescut puternic de la 1 iulie încoace, de la aproximativ 210 dolari/acţiune la peste 251 dolari/acţiune la momentul editării acestui articol, iar creşterea vine pe un fundal neobişnuit, în care vânzările de maşini electrice Tesla au cunoscut o uşoară scădere la nivel global.
Mai exact, în trimestrul II al anului 2024, Tesla a produs 411.000 automobile şi a livrat 444.000, ceea ce înseamnă că şi-a mai redus din stocuri. Cifra de 444.000 maşini livrate e cu 4,7% mai mică decât în trimestrul II al anului 2023, când Tesla a livrat 466.000 maşini electrice.
Deci, e o uşoară scădere de vânzări, care nu e drastică, dar aceste rezultate n-ar fi generat în mod normal o creştere atât de mare a preţului acţiunilor la bursă. Prima explicaţie a acestei creşteri de valori e în faptul că analiştii de pe Wall Street estimau rezultate mai slabe pentru Tesla în al doilea trimestru, de doar 438.000 maşini livrate, şi până şi acele cifre erau furnizate cu îndoială că realitatea ar putea fi mai sumbră. Pe fundalul acestor aşteptări, faptul că Tesla a reuşit să depăşească estimările a revigorat inevitabil valoarea acţiunilor.
Apropo, Model 3 şi Model Y continuă să domine până la absolut vânzările Tesla — având împreună 422.405 maşini livrate, cuantificând 95,15% din totalul vânzărilor. Restul modelelor — Model S, Model X, Cybertruck şi camionul Semi n-au adunat împreună nici măcar 5% din vânzări şi nici măcar 22.000 de exemplare vândute în toată lumea.
Cea mai importantă explicaţie a creşterii impresionante în preţul acţiunilor vine din ramura de energie a celor de la Tesla, adică divizia care produce, instalează şi asigură mentenanţa bateriilor Tesla Powerwall pentru case particulare şi edificii comerciale mai mici şi Tesla Megapack, pentru centralele mari de baterii, cu rol de stocare a energiei regenerabile şi stabilizarea reţelelor electrice.
Livrările de baterii Tesla s-au dublat în trimestrul II faţă de trimestrul 1, de la 4,053 GWh de baterii livrate în primele 3 luni ale anului 2024 până la un rezultat fabulos de 9,4 GWh în perioada aprilie-iunie 2024, mai mult decât Tesla livra anual cu puţin timp în urmă.
Deci e cât se poate de clar că, pe de o parte, Tesla a reuşit să crească semnificativ capacităţile de producţie pentru bateriile Megapack, iar de cealaltă parte se par că şi s-u bucurat de o mare popularitate şi noile baterii Powerwall 3, despre scriam la începutul anului că au parametri tehnici cu mult superior generaţiei precedente, inclusiv datorită faptului că au un invertor integrat şi pot fi integrate mult mai simplu în reţeaua oricărei case.
Foto: Baterie Tesla Powerwall 3

Astfel, această divizie a Tesla a început a genera multe miliarde de dolari în încasări trimestriale, operând cu un profit net mai mare decât divizia maşinilor, şi oferă acum noi perspective de creşteri viitoare substanţiale, perspective care se bazează pe cifre excepţionale deja înregistrate. Deci e perfect explicabil că acţiunile Tesla cresc, iar aici strategia lui Elon Musk de a-şi diversifica domeniile în care Tesla e prezentă dă cu siguranţă roade. Şi într-un context în care fabrica Tesla din Germania a obţinut aprobare pentru dublarea capacităţii, în care Musk şi-a obţinut pachetul de plată dorit de la acţionari şi a promis şi eforturi complete pentru viitorii roboţi umanoizi industriali şi inteligenţă artificială, e clar că Tesla mai are resurse enorme de creşteri viitoare, iar asta face acţiunile ei mai atractive.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter