Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Koenigsegg a produs un model într-un singur exemplar, Chimera, pentru un cumpărător fidel din Dubai

8 Iulie 2024 - 13:28
Redacţia PiataAuto.md
Cât de exclusivă trebuie să fie o maşină pentru a reprezenta o valoare maximă pentru proprietarul său? Să fie una din doar câteva mii produse în istorie? Sau poate doar 1 din 49 produse precum exemplarul de AC 428 Frua Fastback clasic, pe care l-am testat noi? Ei bine, în cazul Koenigsegg orice model ai alege să cumperi, e inevitabil exclusivist datorită preţului său şi datorită cifrelor mici de producţie. Dar un cumpărători fidel din Dubai şi-a dorit ceva şi mai exclusivist de atât, rugându-i pe cei de la Koenigsegg să-i producă o maşină absolut unică, într-un singur exemplar.
Şi asta după ce a văzut noul CS850, un supercar prezentat acum doi ani în onoarea primului model al mărcii suedeze, care avea o cutie proiectată să se simtă ca una manuală. În acelaşi timp, l-a fascinat şi modelul Jesko cu V8-ul de 1.600 CP, fără vreun sistem hibrid.
Aşa că le-a oferit celor de la Koenigsegg una din maşinile pe care el o cumpărase mai devreme de la ei, o Agera RS, pentru ca aceştia să-i înseteze cumva noile ingrediente de pe modelele mai noi, de la cutie manuală la motor V8 fără sistem hibrid şi să-i creeze la final un model nou, cu un nume nou, creat doar într-un exemplar.
Aşa a apărut Chimera, numele căreia vine de la animalul mitologic himeră. Iar maşina a trebuit dezvoltată şi făcută să funcţioneze într-un amalgam de elemente noi şi vechi, făcute să comunice între ele. Spre exemplu, noul motor e proiectat să funcţioneze pe suporturi active, care-l ţin pe caroserie şi înăbuşă vibraţiile, în timp ce pe Agera suporturile sunt rigide, ca să transmită toate vibraţiile. Electronicele sunt diferite, dar în acelaşi timp, nimeni nu cunoaşte aceste maşini mai bine decât însăşi producătorul şi echipa sa de ingineri, aşa că în final a rezultat o operă de artă, care nu mai pare deloc cârpită din bucăţi, ci un model absolut unic în gama şi istoria Koenigsegg.
Acest model va sta în garajul proprietarului din Dubai şi acesta va putea spune oricând că deţine singurul exemplar de Koenigsegg Chimera produs vreodată în istorie, pe care producătorul l-a dezvoltat efectiv pentru el.
Într-un asemenea caz nu plăteşti doar preţul lucrărilor directe la maşină, ci munca de dezvoltare şi testare a unei echipe imense de ingineri, cu multe sute sau mii de ore de muncă. Deci maşina ajunge la final de nepreţuit.
Dar tocmai asta e cea mai frumoasă parte în activitatea unei companii precum Koenigsegg, care pune atâta accent pe inginerie, şi care e condusă de un şef care e în primul rând inginer şi apoi om de afaceri — că uneori cei mai fideli clienţi, cei care cumpără multe maşini, vor veni cu idei care să-ţi provoace echipa în a face lucruri de neconceput.
Cei de la Top Gear au fost până la sediul Koenigsegg pentru a vedea noua maşină pe viu, iar ea le-a fost prezentată în detalii de însuşi şeful companiei, Christian von Koenigsegg, bineînţeles.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter