Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Un youtuber a descoperit că Tesla lui Model S Plaid a devenit mai lentă la 60 mii km parcurşi decât atunci când era nouă

8 Iulie 2024 - 17:29
Redacţia PiataAuto.md
Despre maşinile electrice performante se spune adeseori că performanţa maximă trebuie măsurată când bateria este aproape plină, pentru că la un nivel de încărcare de sub 50%, va exista o uşoară scădere, care, în anumite curse sau ture pe circuit, poate conta mult. Dar se pare că această variaţie poate fi corelată nu doar cu nivelul de încărcare al bateriei, ci şi cu adunarea de kilometri parcurşi. Un youtuber, proprietar al unei Tesla Model S Plaid, a descoperit că maşina sa a devenit mai lentă la 60 mii km parcurşi decât atunci când era nouă, iar diferenţa ar fi notabilă.
Youtuber-ul, autor al unui canal în care mai multe maşini se întrec periodic în dueluri de drag racing pe o pistă profesionistă, a menţionat de mai multe ori în ultimele luni că e convins că maşina sa nu mai e la fel de rapidă ca atunci când era nouă şi ar fi simţit o scădere de putere după doar 5 mii km.
Acum, youtuber-ul a adus alături un amic cu o Tesla Model S Plaid aproape nouă, cu doar circa 1.600 km parcurşi, iar astfel cele două maşini au putut să-şi măsoare forţele într-o întrecere directă.
Pe hârtie, ambele maşini au 1.020 CP, diferenţa făcând-o doar jantele speciale mai uşoare de pe maşina cu 60 mii km parcurşi, care ar trebui să o avantajeze un pic la începutul acceleraţiilor.
Din prima încercare, chiar dacă şoferul maşinii mai noi a pornit prea repede şi era poziţionat un pic în faţă, deja după doar câteva clipe se putea vedea cum maşina mai nouă se depărtează vizibil de maşina mai veche, ca un semn clar că performanţa reală e diferită.
Au urmat şi alte încercări, şi de fiecare dată concluzia a fost aceeaşi, că maşina de 60 mii km nu mai e la fel de puternică precum cea nouă şi chiar ca şi ea înşişi când era nouă.
Cel mai probabil, simptomul vine dintr-o mică degradare a bateriei, care nu-i mai permite de dezlănţuie toată puterea necesară pentru electromotoare, ca ele să furnizeze 1.020 CP, or, această putere, chiar şi fără pierderi, înseamnă o putere electrică necesară de circa 750 kW. La un sistem de 395-400 volţi, ca la Tesla, asta înseamnă că e nevoie de circa 1.895 amperi, ceea ce e foarte mult, chiar şi pentru o baterie de mărimea celei de pe Tesla Model S Plaid.
Youtuber-ul a făcut nişte calcule, deducând din diferenţa de timp în acceleraţie, viteză la final şi masă a maşinii, că Tesla sa a pierdut circa 90 CP din cei 1.020 CP iniţiali. Nu e puţin, deci, or, în lumea noastră mai există maşini care au 90 CP sau mai puţin,
Procentual vorbind, asta înseamnă 8,8%, ceea ce e oarecum explicabil, dacă ne gândim că bateria ar fi putut degrada de la 100% până la 91%. Şi dacă în alte cazuri, când bateria nu e forţată să furnizeze puteri atât de mari, la limita capacităţii sale, această degradare nu s-ar traduce direct în pierderi de putere transpusă pe asfalt, la Plaid bateria este solicitată la maxim în condiţiile unor asemenea acceleraţii, iar degradarea ei pare să se traducă şi într-o degradare corespunzătoare a puterii maxime pe care o poate livra electromotoarelor, iar în consecinţă şi roţilor pentru a accelera.
Vezi toată experienţa şi calculele în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter