Acesta e cel mai rapid automobil blindat din lume, creat pe baza lui Lucid Air Sapphire, cu trei electromotoare

30 August 2024, 18:36
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile blindate au fost de multă vreme un segment foarte special, iar pentru ele s-a dat preferinţă aproape întotdeauna unor motorizări de top, puternice, care să poată asigura evadarea rapidă din situaţii dificile, pe de o parte, iar pe de altă parte motoarele mai puternice erau necesare ca să poată face greutăţii sporite a maşinii. Or, toate elementele suplimentare care asigurau blindajul ajungeau să adauge 500-700 kg sau chiar peste o tonă de greutate în plus uneori. Ei bine, un atelier din SUA a creat un automobil blindat pe baza uneia din cele mai puternice maşini electrice din câteva există în lume, Lucid Air Sapphire.
Air Sapphire e modelul cu performanţe de top la Lucid, o paralelă pentru Model S Plaid, care dispune de 1.234 CP, cumulată din 3 electromotoare şi poate accelera în doar 1,9 secunde de la 0 la 60 mile pe oră.
Performanţele sunt uimitoare, bineînţeles, dar maşina are şi o greutate proprie de 2.420 kg. În lumea maşinilor electrice, nu e tocmai cea mai mare greutate pentru o maşină atât de grea, or, noul BMW M5 cu motorizare plug-in hibridă e mai greu! Deci, atelierul US Armour Group a considerat că are un punct bun de start pentru a lucra la acest model.
Iar inginerii companiei specializată în automobile blindate au făcut o treabă excelentă în a alege materiale super uşoare pentru blindaj. Spre exemplu, geamurile clasice au fost înlocuite cu un material transparent special, mult mai uşor. Alte materiale super uşoare au fost folosite şi la blindarea uşilor şi caroseriei. Acest material e de 5 ori mai uşor decât oţelul balistic, spun cei de la US Armour Group.
Toate aceste elemente de blindaj au adăugat doar 175 kg în plus maşinii, deci ea a ajuns pe la 2,6 tone greutate proprie şi şi-a păstrat performanţele apropiate de cele originale. Viteza maximă a rămas neatinsă, la 321 km/h!
Acest set de blindaj, însă, e unul incipient, pentru care cumpărătorul final plăteşte 475.000 dolari, preţ în care e sunt incluse şi cele 250.000 dolari, cât costă maşina originală.
Însă preţul nu include blindarea zonei bateriei pentru explozibili, fapt care poate fi făcut opţional, de rând cu alte sisteme suplimentare de protecţie, precum orificii pentru a riposta de la bord, sau sisteme de oxigen pentru a izola maşina de gaze otrăvitoare din exterior sau un sistem de pulverizare a gazului lacrimogen în exterior.
Acest Lucid Air Sapphire blindat nu e prima maşină electrică blindată, anul trecut şi BMW prezentând un i7 cu grad similar de protecţie, greutatea căruia a rămas o enigmă. Noul Lucid Air Sapphire blindat, însă, e cu siguranţă cel mai rapid automobil din lume cu acest grad de protecţie la bord.
4
4,966
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!