(VIDEO) Cei de la Top Gear au încercat să afle cât de apropiat este un Zeekr 009 electric chinezesc de senzaţiile unui Rolls-Royce

5 August 2024, 13:49
Redacţia PiataAuto.md
Producătorii chinezi de maşini electrice premium au în ultimii ani o fixaţie pe faptul de a-şi compara maşinile cu Rolls-Royce, fie că acestea sunt limuzine, SUV-uri sau chiar monovolume uriaşe. Iar Zeekr e unul care şi-au atribuit acest merit de curând, de a fi creat un van imens pe nume Zeekr 009, pe o piaţă unde segmentul de lux pare să adore silueta şi spaţiul oferit de van-urile mari, van-ul fiind comparat de producător cu confortul oferit de Rolls-Royce. Ei bine, cei de la Top Gear au mers în China pentru a alfa cât de apropiat este, totul, noul model electric chinezesc de senzaţiile unui Rolls-Royce.
Zeekr 009 are componente comune cu cel mai nou SUV electric al Lotus, dar şi cu Volvo LM90 şi Volvo EX90, iar aceste lucrurile comune sunt oarecum fireşti, dacă ne gândim că atât Volvo, cât şi Lotus sau Zeekr aparţin aceluiaşi grup Geely.
Maşina e una imensă şi pune accent pe un pic alt calităţi în segmentul de lux, decât cele pe care le-ar avea europenii în topul preferinţelor — spaţiul imens, roţi şi suspensie care să asigure plutirea pe carosabil, tehnologie, autonomie uriaşă de peste 800 km dintr-o baterie la fel de uriaşă de 140 kWh.
Iar designul maşinii — în mod surprinzător — a fost făcut tot de europeni, ba chiar de oameni care au experienţa de a fi desenat Audi A1 şi A7.
De fapt, cei de la Top Gear au reuşit să meargă şi în oficiul de design al celor de la Zeeker, unde au descoperit o ambianţă jovială şi creativă, specifică oficiilor europene şi americane din cele mai dorite companii. Şi aici şi s-a spus cât de mult a evoluat percepţia calităţii în designul maşinilor chinezeşti din ultimii ani şi cât de mult s-au schimbat lucrurile şi percepţiile mai ales pe piaţa internă a Chinei, unde acum există cam 200 de mărci auto prezente!
Cei de acolo le-au destăinuit că acum multor companii chineze le ia doar 2 ani şi jumătate să dezvolte un model absolut nou, de la schiţe de design până la produs de serie, ceea ce e cam de două ori mai repede decât cele mai performante companii europene.
Protagonistul de la Top Gear s-a convins în acest Zeekr 009 ce diferenţă în senzaţii pot face procesoarele Qualcomm Snapdragon pe sistemul multimedia, care nu are nici măcar milisecunde de întârziere în reacţii şi afişaje. Deci, la acest capitol, chinezii par să fi depăşit cam toţi producătorii europeni, inclusiv Rolls-Royce.
Unul din elementele pe care europenii nu-l primesc în maşinile lor sunt elemente precum ecranele tactile interesate în inserţiile din uşi, de unde se pot modifica funcţii de climatizare sau afişa unele cifre.
Dar cel mai impresionant e că bancheta spate are nu doar un confort desăvârşit şi o masă pliabilă de lucru, ci şi toată infrastructura pentru a avea întâlniri online din maşină — un ecran mare ce iese din tavan, o cameră video de înaltă calitate, ba chiar şi un port HDMI pentru a-ţi conecta laptopul la acel sistem şi de a putea să transmiţi datele din propriul calculator la acea întâlnire. Şi adevărul e că nicio maşină europeană nu prea oferă asemenea nivel de conectivitate hi-tech.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
13,356
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!