(VIDEO) Doi youtuberi au făcut un experiment pentru a afla cât poate rezista un motor obişnuit, căruia i se montează un sistem NOS cu oxid de azot

30 August 2024, 16:06
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre noi şi-ar mai putea aminti de jocurile video din anii 2000, unde upgrade-ul cel mai râvnit la motor era un sistem NOS, cu oxid de azot, care dădea un boost preţios de putere motorului, şi astfel făcea maşina mult mai rapidă. Ideea unui asemenea sistem a prins şi în multiple filme şi a tot fost văzută mult timp ca acea modificare supremă, oarecum neînţeleasă, dar admirată de toţi pasionaţii. Doi youtuberi şi-au propus să încerce acum, în zilele noastre un experiment prin care să afle cât de sesizabil ar fi plusul de putere obţinut de un motor obişnuit, mediocru, şi mai ales cât ar rezista acest motor cu un asemenea sistem.
Din acest experiment aflăm că există două tipuri de sisteme cu NOS, unul lichid şi altul uscat. Cel „ud” mizează oxidul de azot înainte de injectarea în motor şi se asigură că şi suplimentul necesar e parte din amestec după care îl furnizează în motor. Pe de altă parte, un sistem uscat e cel care furnizează oxidul de azot direct, mizând pe sistemul de injecţie a motorului pentru a echilibra cantitatea de combustibil şi oxigen în mixtura finală.
Cei doi au instalat un sistem „ud”, montând rezervorul de oxid de azot în portbagaj, găurind podeaua pentru asta. Au trasat o conductă de la rezervor spre motor, iar în canalul de admisie au făcut şi un orificiu pentru a conecta conducta de oxid de azot.
De asemenea, trebuie să menţionăm că, de fapt, gazul folosit pentru un asemenea sistem nu are decât denumirea populară de oxid de azot, în timp ce termenul chimic corect este de protoxid de azot, cu formula N2O.
Ei bine, cei doi youtuberi au dus la bun sfârşit instalarea sistemului NOS pe Chrysler PT Cruiser, şi au ieşit pe un circuit pentru a experimenta rezultatul. Prima încercare a fost una cu motorul fără intervenţia sistemului NOS.
Apoi a urmat prima încercare cu o contribuţie de 35 CP de la sistemul NOS, care s-a făcut simţită în condus.
Ulterior a urmat şi eu treabă de 50 CP apoi şi una de 75 CP. De fiecare dată sunetul motorului era uşor modificat, dar plusul de putere se făcea simţit clar în condus felul în care maşina aborda circuitul.
Însă motorul dădea semne că 75 CP în plus ar fi limita maximă de rezistenţă, deci modificarea la plus 100 CP însemna că motorul va fi pe marginea abisului. Şi inevitabilul s-a produs — la plus 100 CP galeria de admisie a motorului a explodat pur şi simplu, în zona în care e făcută din plastic.
Motorul a rămas încă într-o bucată şi funcţional, deci cumva galeria din plastic a fost veriga slabă care a cedat prima şi care a protejat componentele mecanice ale motorului.
Ceea ce s-a întâmplat a fost un eveniment de precombustie, care a lăsat scântei în zona galeriei de admisie şi astfel s-a produs acea mică explozie în galeria din plastic. A fost spre binele motorului, însă, iar limita a fost astfel aflată.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
23,553
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!